Фото: НБУ

У Нацбанку спрогнозували, чи може знизитися облікова ставка до кінця року

Облікову ставку не варто знижувати щонайменше до кінця 2024 року. На етапі очікуваного пришвидшення інфляції та ймовірного погіршення інфляційних очікувань її варто зберегти на рівні 13%.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України за результатами засідання Комітету з монетарної політики (КМП).

"Більшість членів КМП переконані, що на етапі очікуваного пришвидшення інфляції та ймовірного погіршення інфляційних очікувань НБУ доцільно призупинити цикл зниження облікової ставки щонайменше до кінця 2024 року. Дехто з них не виключив, що за певних обставин НБУ доведеться навіть вдатися до підвищення облікової ставки", — йдеться у повідомленні.

Більшість членів Комітету переконані, що збереження облікової ставки на рівні 13% зараз матиме заспокійливий вплив на інфляційні та курсові очікування. Проте члени КМП погодилися, що прогнозування траєкторії облікової ставки наразі ускладнено високим рівнем невизначеності щодо перебігу війни та її впливу на економіку та державні фінанси.

"НБУ має бути готовий і надалі швидко адаптувати монетарну політику відповідно до змін у балансі ризиків для цінової динаміки й валютного ринку", — пояснили в регуляторі.

Варто додати, що облікова ставка — це інструмент, за допомогою якого Нацбанк намагається впливати на інфляцію. НБУ збільшує ставку для стримування цін або знижує для підвищення економічної активності. 26 жовтня НБУ знизив облікову ставку з 20% до 16%.

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.08.2024 19:24