Фото: НБУ

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 13%: як це вплине на інфляцію

У четвер, 25 липня, правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

"Ураховуючи необхідність забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції до цілі 5% на прогнозному горизонті, правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 13%— йдеться у повідомленні.

Інфляція в Україні наблизилася до 5%

Після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% у річному вимірі. Така траєкторія була лише незначно нижчою за прогноз НБУ, опублікований в Інфляційному звіті за квітень 2024 року.

"Нижча, ніж очікувалося, динаміка цін на харчові продукти компенсувала суттєвіше підвищення тарифів на електроенергію для домогосподарств. Водночас базова інфляція (5% р/р у червні) відповідала прогнозу НБУ. Фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію. Крім того, на динаміці окремих компонентів базового індексу споживчих цін позначилося послаблення обмінного курсу гривні", — пояснили в регуляторі.

Інфляція в Україні: чого очікувати далі

Надалі інфляція пришвидшиться, але вже у 2025 році почне знижуватися. Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через подальше збільшення витрат бізнесу, підвищення акцизів, а також вичерпання ефектів значних торішніх врожаїв та негативний вплив літньої посухи на цьогорічну врожайність.

Попередні оцінки інфляції в липні підтверджують її подальше прискорення. Водночас інфляція залишатиметься помірною — 8,5% на кінець року за оновленим прогнозом НБУ. Цьому, зокрема, посприяють заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.

За прогнозом регулятора, вплив на ціни матиме й подальша дія мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів на газ, опалення та гарячу воду. Зважена процентна та валютно-курсова політика НБУ, а також послаблення зовнішнього інфляційного тиску дадуть змогу сповільнити інфляцію вже у 2025 році — до 6,6%. У 2026 році інфляція повернеться до цілі НБУ в 5% на тлі поступової нормалізації функціонування економіки та подальшого поліпшення ситуації в енергетиці.

Варто зазначити, що 13 червня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до рівня 13% річних. 

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. У першому півріччі 2024 року економічне зростання становило 4,1%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.07.2024 14:46