Фото: Pixabay

У Нацслужбі здоров'я пояснили, чи потрібно платити за КТ й МРТ при підозрі на інсульт

В Україні медична допомога при гострому мозковому інсульті входить до пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Людина з підозрою на інсульт отримує усю необхідну діагностику безоплатно, а  у разі підтвердження діагнозу — й лікування.

Як пояснили у Національній службі здоров'я України, таке лікування входить у перелік безоплатних послуг. Також не потрібно платити додатково за оперативні втручання.

"Невідкладне проведення КТ чи МРТ з візуалізацією судин голови та шиї в лікарні мають зробити всім пацієнтам/пацієнткам з підозрою на гострий мозковий інсульт не пізніше 60 хвилин з моменту, як людина потрапила до лікарні. Ця медична послуга включена до пакета "Медична допомога при гострому мозковому інсульті", — зазначили у НСЗУ.

Пацієнтам, які потребують медичну допомогу у випадку гострого мозкового інсульту, не потрібне направлення лікаря. Як правило, таких пацієнтів доставляє екстрена допомога.

"Важливо, щоб бригада якомога швидше відвезла людину з підозрою на інсульт саме в той медичний заклад, який має договір з НСЗУ за пакетом "Медична допомога при гострому мозковому інсульті". Це гарантія того, що там є КТ або МРТ, без яких якісна допомога неможлива", — пояснили фахівці.

Додається, що Безоплатна медична допомога при гострому мозковому інсульті надається у 228-х лікарнях по всій країні. Побачити їх можна на дашборді "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій", обравши групу послуг "Медична допомога при гострому мозковому інсульті".

Що є безоплатним для при діагностиці та лікуванні інсульту?

  1. Первинний огляд. Оцінка тяжкості інсульту
  2. Невідкладна нейровізуалізація — КТ або МРТ
  3. Лабораторні дослідження (клінічний аналіз та біохімічний аналіз крові, коагуляційний гемостаз тощо)
  4. Інструментальні дослідження (СКТ, МРТ, ЕКГ, УЗД тощо)
  5. Системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті)
  6. При необхідності проведення або транспортування пацієнтів до лікарні, в якій можуть проводити ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання або нейрохірургічні втручання
  7. Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування
  8. Динамічне спостереження за функцією ковтання
  9. Консультації інших лікарів
  10. Лікарське спостереження та медсестринський догляд
  11. Реабілітаційна допомога в гострому реабілітаційному періоді
  12. Лікарські засоби з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідні медвироби та витратні матеріали
  13. Харчуванням в умовах стаціонару

У НСЗУ наголошують, що у пацієнтів, які прибувають у відділення невідкладної допомоги протягом трьох годин після появи перших симптомів, рідше виникає інвалідність через три місяці після інсульту, ніж у тих, хто отримує допомогу із затримкою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.04.2023 04:48