Фото: "Мілітарний"

У НАТО нарікають на порожні склади боєприпасів: для України обіцяють снаряди з конвеєра

У країн НАТО на складах вичерпуються запаси боєприпасів. Подальші поставки Україні повинні йти за рахунок нового виробництва.

Заяву голови Військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера на Варшавському форумі безпеки, пише BBC.

Він наголосив, що це наслідок десятиліття недостатніх інвестицій у військово-промисловий комплекс НАТО. Тому тепер країни-партнери були змушені постачати Україні зброю з арсеналів власних армій, але зараз їхні склади боєприпасів уже наполовину порожні.

"Стратегія військового виробництва "у потрібний момент, у потрібній кількості, без надлишкових запасів", яка домінувала на Заході протягом останніх 30 років, не годиться для воєнного часу. Нам потрібні великі обсяги", — заявив Бауер.

Заступник міністра оборони Великої Британії Джеймс Хіппі підтвердив, що запаси країн НАТО "виглядають дещо мізерними", але він наголосив, що Україну потрібно підтримати в боротьбі "сьогодні ввечері, і завтра, і післязавтра".

"Якщо ми зупинимося, це не означає, що Путін автоматично зупиниться. НАТО має постачати зброю Україні одразу з конвейера та одночасно відновлювати власні запаси", — заявив Хіппі.

Водночас у Пентагоні попередили, що в розпорядженні Білого дому на допомогу Україні лишається 1,6 мільярда доларів. Тому важливо, щоб Конгрес схвалив наступне фінансування. 

"Важливо, щоб Конгрес забезпечив відсутність перебоїв у нашій підтримці. Як сказав міністр оборони Ллойд Остін у суботу, ми закликаємо Конгрес виконати зобов’язання Америки щодо надання терміново необхідної допомоги народу України, коли він бореться, щоб захистити свою власну країну проти сил тиранії", — цитує речницю CNN.  

Нагадаємо, 3 жовтня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден провів нараду з союзниками щодо підтримки України. Американський лідер намагався скоординувати найближчі кроки коаліції. Видання зазначає, що це сталося через кілька днів після того, як Конгрес США ухвалив тимчасовий бюджет без допомоги Україні.

Зокрема, у адміністрації президентa Польщі Анджея Дуди повідомили, що відбулася годинна телефонна конференція на запрошення Джо Байдена. Основною темою стала ситуація в Україні, Байден закликав продовжувати надавати допомогу країні. На конференцію з президентом США запросили країни "Великої сімки" та лідерів ЄС, був присутній також генеральний секретар НАТО.

Водночас ЗМІ пишуть, що у Великої Британії закінчилося озброєння для постачання в Україну. Інші країни повинні взяти на себе більший тягар у процесі допомоги ЗСУ у війні про російських агресорів. Велика Британія вже передала Україні 14 танків Challenger 2, реактивні системи залпового вогню M270, безпілотники та крилаті ракети Storm Shadow, а також тисячі одиниць протитанкової зброї, ракет малої дальності та бронетехніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.10.2023 23:28