Фото: nato.int

У НАТО попередили Молдову про загрози з боку Росії

Наразі Росія не може військовим шляхом загрожувати безпеці Молдови завдяки допомозі НАТО та опору України, але гібридні загрози нікуди не зникли. 

Про це 4 квітня в інтерв'ю NewsMaker заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

За словами посадовця, Москва має політичні та стратегічні наміри, але немає військової могутності, здатної загрожувати безпеці та територіальній цілісності Молдови через здатність України до опору. 

"Навіть у складніший період цієї війни Україна, за нашої підтримки, здатна продовжувати опір і перемагати в цій війні. Таким чином, доки Україна чинить опір і чинитиме опір, безпека Молдови побічно захищена. З іншого боку, НАТО зміцнює свої позиції на східному фланзі. На цьому фланзі до альянсу приєдналися Фінляндія та Швеція, а також НАТО стає значно сильнішою в районі Чорного моря, Румунії, Болгарії", — йдеться у заяві посадовця.

Таким чином, як зазначає Джоане, навіть побічно Республіка Молдова не має підстав для занепокоєння про військову агресію з боку Російської Федерації. 

"При цьому гібридна агресія — дезінформація, енергетичний шантаж, використання внутрішніх важелів у цей дуже важливий передвиборчий період у Молдові продовжуватиметься", — сказав Джоане.

Нагадаємо, Молдова вислала з країни значну частину співробітників посольства Російської Федерації у Кишиневі. Це стало реакцією на гучне шпигунське розслідування, де йшлося, що на даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження і прослуховування. За інформацією ЗМІ, кількість співробітників посольства РФ у Кишиневі скоротять з 84 до 25. Залишиться 10 дипломатичних посад і 15 — технічних співробітників.

Своєю чергою президент Молдови Мая Санду заявила, що Російській Федерації необхідно змінити своє ставлення до країни та її громадян. У такому разі країни можуть покращити свої взаємини навіть за президентства диктатора Володимира Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.04.2024 23:29