Фото: сайт НАТО

У навчаннях НАТО бере участь армія Швейцарії: країна понад 200 років дотримується політики нейтралітету

У навчаннях НАТО із захисту від кібератак Cyber ​​Coalition беруть участь збройні сили Швейцарії. Спільні заходи проходять в Естонії.

Про це повідомляє Swissinfo. За даними джерела, мета заходу — навчитися спільно розв'язувати складні проблеми, закривати слабкі місця та створювати єдину картину ситуації.

Варто відзначити, що навчання країн НАТО Cyber ​​Coalition проводяться регулярно з 2008 року. Цьогоріч вони триватимуть до п'ятниці, 1 грудня. Спеціально для нього було створено віртуальне навчальне середовище, щоб не пошкодити реальні системи.

Новостворене Кіберкомандування у Швейцарії на початку 2024 року замінить нинішню Організацію підтримки командування збройних сил. Новосформований командний склад використовуватиме навчання НАТО для початкової перевірки.

Посилення кіберзахисту є одним із пріоритетів політики безпеки швейцарського уряду. Федеральна рада хоче поступово розширити відповідні можливості збройних сил до середини 2030-х років. Вона розраховує інвестувати для цього мільярди євро.

Нагадаємо, 25 листопада президент Швейцарської конфедерації Ален Берсе прибув до Києва. У столиці швейцарський лідер зустрівся із Володимиром Зеленським. Зазначається, що особливу увагу сторони приділили питанню використання заморожених прибутків з активів держави-агресора. Окремо співрозмовники обговорили прогрес в імплементації української Формули миру та участь Швейцарії в цьому процесі. 

Раніше Швейцарія виступила за створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочинної агресії Росії на території України. Відтак, держава підтвердила своє членство в основній групі країн, які виступають за створення такого трибуналу. Швейцарія переконана, що агресія проти України не повинна залишитися безкарною.

Водночас МЗС Швейцарії заявило, що хоча Міжнародний кримінальний суд має повноваження переслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні в Україні, йому не вистачає юрисдикції щодо злочину агресії в цьому конфлікті, оскільки ні РФ, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.11.2023 07:01