Фото: НАЗК

У НАЗК офіційно заявили про відкриття публічного доступу до реєстру декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій. У відомстві наголосили, що виконали вимогу прийнятого Верховною Радою закону та забезпечили відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції у Facebook.

Зазначається, якщо у реєстрі не вдалося знайти певної особи, то це означає, що щодо неї до НАЗК надійшло подання про вилучення з публічного доступу.

"Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі", — йдеться у повідомленні.

Повний публічний доступ до Реєстру буде забезпечено НАЗК після завершення чи скасування воєнного стану в Україні.

Зазначимо, що 10 грудня стало відомо про відкриття для публічного доступу декларацій працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та членів військово-лікарських комісій. У відкритому доступі також доступні декларації тих осіб, які працюють у силах безпеки та оборони, але дотичні до державних закупівель.

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція  Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня, парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, наприкінці вересня член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський пояснював, що громадяни не матимуть доступу до всіх документів посадових осіб. Це пов’язано з умовами воєнного стану в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.12.2023 23:09