Фото: Вікіпедія

У Німеччині арештували чоловіка, який постачав Росії деталі для дронів "Орлан"

У Німеччині 28 серпня слідчий суддя Федерального Верховного Суду арештував громадянина російського походження за підозрою у постачанні до Російської Федерації деталей для виробництва дронів. За даними слідства, у період з січня 2020 року по березень 2023 року він 26 разів експортував електронні компоненти на адресу компанії в Росії, яка займається виробництвом військових матеріалів та аксесуарів, серед них безпілотник "Орлан-10".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Генерального прокурора ФРН.  

"Вальдемар В. є керуючим директором двох компаній, які він заснував у землі Саар для міжнародної торгівлі електронними компонентами. Він експортував електронні компоненти на адресу компанії в Росії, яка займається виробництвом військових матеріалів та аксесуарів. Серед них — безпілотник "Орлан-10", який наразі використовується російськими збройними силами в Україні", — зазначається у повідомленні.

За даними відомства, компоненти, які постачав бізнесмен, є звичайною частиною цього типу безпілотників, і вони підпадають під дію Регламенту про ембарго щодо Росії (ЄС) № 833/2014. Загальна вартість незаконно вивезених компонентів становить приблизно 715 тисяч євро.

"Щоб обійти санкції ЄС, Вальдемар В. спочатку імпортував відповідні товари з-за кордону до Німеччини, а потім експортував їх до Росії частково через підконтрольну йому компанію в Баден-Вюртемберзі. Експорт спочатку здійснювався на адресу двох цивільних фіктивних компаній, розташованих у Росії. За погодженням з обвинуваченим, ці компанії забезпечували переадресацію товарів військовому виробнику", — заявляють у прокуратурі. 

Вказується, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Вальдемар В. почав транспортувати товари до Росії за допомогою фіктивних одержувачів у третіх країнах, зокрема через Об'єднані Арабські Емірати та Литву.

Нагадаємо, днями представник Головного управління розвідки, генерал-майор Вадим Скібіцький повідомив, що ударні дрони "Шахед" росіяни вже збирають на своїй території. Про це свідчать елементи, які виявили після останніх атак по Україні. За його словами, українській розвідці відомо, що росіяни планують наростити виробництво "шахедів" на своїй території. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.08.2023 04:40