Фото: ТСН

У Раді зареєстрували законопроект, який дозволить зберігати репродуктивні клітини загиблих військових

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №10448, який передбачає можливість зберігання та використання репродуктивних клітин загиблих військовослужбовців та військовослужбовиць для народження дітей.

Про це повідомив народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету з питань здоров’я нації медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Згідно з документом, захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають заповнити відповідне розпорядження. Так військові зможуть розпорядитися своїми репродуктивними клітинами. Для зберігання свого біоматеріалу у кріобанку, військові мають заповнити відповідне розпорядження.

У разі їхньої загибелі, репродуктивні клітини зберігатимуть бюджетним коштом протягом трьох років. Після цього за подальше зберігання платитиме інша людина чи компанія, вказана у розпорядженні. Військовий або військова визнається батьком або матір'ю народженої у такий спосіб дитини.

Законопроект також передбачає внесення змін до Цивільного та Сімейного кодексів України, щоб забезпечити пільги для дітей, народжених за допомогою репродуктивних клітин загиблих військовослужбовців. Це дозволить таким дітям отримувати пільги та підтримку від держави.

"Ми пропонуємо внести необхідні зміни у законодавство, щоб памʼять про загиблих Героїв жила не лише в назвах вулиць і памʼятних табличках, а й у їхніх дітях. Впевнений, що колеги підтримають законопроект в найкоротші терміни", — наголосив Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.  

Поки що невідомо, коли парламент розглядатиме цей законопроект.

Нагадаємо, у березні минулого року було ухвалено у першому читанні законопроект №8011 авторства нардепки від "Слуги народу" Оксани Дмитрієвої. Він передбачав  можливість військовослужбовцям безплатно зберігати свої репродуктивні клітини. Наприкінці листопада 2023-го парламент підтримав законопроект Оксани Дмитрієвої в цілому. Однак там з'явився пункт про те, що "в разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх зберігання припиняється з подальшою утилізацією". Автором цією поправки став Михайло Радуцький.

Рішення про заборону використовувати репродуктивні клітини військовослужбовців, які загинули на фронті, для запліднення жінок неабияк обурило суспільство. Після шквалу критики Радуцький пообіцяв, що парламент найближчим часом ухвалить зміни до Цивільного кодексу, які враховуватимуть інтереси сімей загиблих захисників щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.01.2024 12:59