Частина української делегації в ПАРЄ. Джерело: Facebook Євгенії Кравчук

У ПАРЄ створили спецкомітет зі становища дітей України

У понеділок, 27 листопада, Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) схвалило склад спеціального комітету зі становища дітей України. Він працюватиме над питаннями порушення прав українських дітей російськими окупантами.

Про це повідомила українська депутатка, членкиня делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук у Facebook.

Спеціальний комітет із питань українських дітей у ПАРЄ очолила українська делегатка Олена Хоменко. До його складу також увійшли сама Кравчук, Марія Мезенцева, Павло Сушко, Лариса Білозір і Олександра Устінова.

"Працюватимемо над питаннями порушення прав дітей російськими окупантами, а також проблемою викрадення та депортації українських діток. Сподіваюся на плідну співпрацю та практичний результат", — додала Євгенія Кравчук.

Нещодавно Центр національного спротиву повідомляв, що на тимчасово окупованих територіях нашої держави окупанти готують нові списки українських дітей для депортації у Росію. Цей процес контролює уповноважена з прав дитини Росії Марія Львова-Бєлова, яка перебуває у міжнародному пошуку. Окупанти не повертають дітей Україні, навіть попри наявність їх родичів на вільній території та спрощують процес усиновлення цих дітей на території агресора.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, 18 листопада Україна ввела санкції проти уповноваженої з прав дитини Російської Федерації Марії Львової-Бєлової. Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішень Ради національної безпеки й оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.11.2023 10:33