Фото: ілюстративне. Джерело: realgazeta.com.ua

У Польщі почали гірше ставитись до українських біженців: опитування

Кількість поляків, які негативно ставляться до українських біженців, зростає. Водночас зменшилася група людей, які переконані у необхідності допомоги Україні.

Про це стало відомо з дослідження "Громадське сприйняття біженців з України, мігрантів і дій польської та української держави", яке провів доктор Роберт Станішевський з Варшавського університету та Економіко-гуманітарної академії у Варшаві, пише Rzeczpospolitа.

Зазначається, що зниження прихильності до українців серед поляків поширилося на всі сфери життя, навіть щодо надання притулку в країні. Станішевський наголошує, що число тих, хто негативно ставиться до біженців з України, зростає внаслідок "претензійної позиції" українців, зокрема йдеться про їх бажання мати такі ж права, що і поляки, у сфері соціальних виплат тощо.

"Що нас справді здивувало в цьому опитуванні, то це значне падіння з усіх питань, окрім шкільного навчання для українських дітей, яке залишається стабільно високим. Можливість ходити до школи підтримують 82% респондентів", — зазначив доктор.

Варто наголосити, що на питання стосовно програми навчання, за якою повинні навчатись діти біженців з України, яких приймають до польських шкіл, половина опитаних була на стороні польської програми, а 40% висловилися за нову програму, яку мають узгодити Київ та Варшава. Також варто зазначити, що зменшилася група людей, які переконані у необхідності надавати допомогу Україні загалом. 

Відомо, що 31% опитаних вважає, що їх країна повинна обов'язково допомагати Україні, а ще 43% респондентів вважають, що Варшава скоріше повинна допомагати Києву. Проти допомоги сусідам висловилося 19% опитаних поляків. Видання наголошує, що торік у січні 62% поляків були твердо переконані, що їх країна має обов'язково надавати допомогу Україні. Зокрема, 72% опитаних поляків вважають, що, попри російсько-українську війну, Польща повинна першочергово дбати про власні інтереси. Йдеться насамперед про експорт продовольства. Протилежної думки лише 15% респондентів.

Зрештою видання додає, що лише 17% поляків згодні приймати українських біженців з можливістю поселення. Для прикладу, торік так вважали 37% опитаних. Наразі 61% респондентів висловились, що хочуть, аби українці поверталися до своєї країни.

Нагадаємо, 10 червня президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території. Вона продовжує термін легального перебування українців у Польщі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.06.2024 11:03