Фото: www.rmf24.pl

Триватиме аж до вересня: польські фермери можуть заблокувати пункт пропуску на кордоні з Україною

Польські фермери можуть заблокувати рух у напрямку пункту пропуску "Медика", що навпроти українського "Шегині". Блокування може початися у неділю, 9 червня о 10:00 і триватиме аж до кінця вересня.

Про це у Telegram-каналі повідомила Державна прикордонна служба України.

Прикордонники також зазначили, що їм наразі невідомо, для яких саме категорій транспортних засобів буде ускладнено рух. Про це у відомстві обіцяють повідомити додатково.

Польські фермери заблокують пункт пропуску Шегині Медика

Інфографіка: ДПСУ

Збитки України внаслідок блокування польського кордону

Згідно з даними Національного банку України, блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів. До кінця травня ситуація з блокадою на західних кордонах країни вирішиться. Збитки для імпорту в другому кварталі 2024-го оцінюють у 300-400 мільйонів доларів. 

"Блокада західних кордонів мала обмежений вплив на економіку України на початку 2024 року, однак і він мінімізується в межах року", — стверджують експерти.

У НБУ наголошують, що збитки, яких зазнав імпорт, вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання залізницею, а збитки експорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання через новий морський коридор.

Нагадаємо, на початку травня посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що Варшава не зупиняла переговорів з Києвом щодо аграрних питань. Цей процес триває на всіх рівнях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.06.2024 11:09