Польські фермери біля приміщення уряду. Джерело: rmf24.pl

Обурені польські фермери ночували у приміщенні уряду: вимагають зустрічі з Туском

Польські фермери, яким не сподобалися результати розмови з керівництвом Міністерства сільського господарства країни, залишилися ночувати в його приміщенні. Тепер вони вимагають зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Про це повідомив RMF24. Ніч у будівлі Міністерства сільського господарства провели 12 осіб. Переговори протестувальників, які серед іншого продовжують вимагати заборони транзиту агропродукції з України, з міністром Чеславом Секерським і заступником міністра Міхалом Колодзейчаком тривали до пізньої ночі.

"Вони не принесли очікуваних результатів. Міністра Секерського приперли до стіни, бо все залежить від прем'єр-міністра Дональда Туска, якому байдуже до голосу фермерів, а ми чекаємо конкретики. Після ночі є висновки, як і після дня. Ми чекаємо на прем'єр-міністра. Нічого не вирішено, нічого не узгоджено", — сказав голова Незалежної самоврядної профспілки індивідуальних фермерів "Солідарність" Томаш Обшанський.

За його словами, очільник уряду недоброзичливо ставиться до людей, які заробляють на життя сільським господарством.

"Ми сприймаємо це як удар по фермерах, удар по всьому аграрному сектору, який має величезні проблеми, а уряд абсолютно нічого не робить для цього", — наголосив протестувальник.

Обшанський продовжує вимагати, щоби прем'єр-міністр прибув до міністерства. Однак поки що жодних заяв від Туска не надходило. Страйкарі є представниками профспілки індивідуальних фермерів, організації, яка в березні підписала угоду з міністром сільського господарства в Ясьонці, що стосується, серед іншого, подальших дій урядової сторони щодо економічних відносин з Україною.

Перед північчю міністерство оприлюднило комюніке з приводу переговорів з фермерами. Відомство повідомило, що "домовленості, ухвалені в Ясьонці, значною мірою виконані". Міністерство перераховує п'ять пунктів, які стосуються, серед іншого, "питань, пов'язаних із Зеленою угодою" та "принципів активізації допомоги виробникам зернових", і запевняє, що "ембарго на імпорт до Польщі зернових, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту, макухи з України й надалі зберігається", а також "ведеться робота над збереженням розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року".

"З огляду на те, що українська сторона оголосила про мінімізацію транзиту своєї сільськогосподарської продукції через територію Польщі з квітня по червень цього року, Мінагрополітики не зверталося з проханням про припинення транзиту української сільськогосподарської продукції через територію Польщі", — заявило відомство.

У Ясьонці біля Жешува 20 березня підписали угоду між представниками фермерських організацій та міністром сільського господарства. Один із пунктів угоди передбачає, що міністр сільського господарства звернеться до прем'єр-міністра Дональда Туска з проханням припинити транзит сільськогосподарської продукції з України, що потрапила під дію ембарго, через польську територію.

Нагадаємо, в останній день березня перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що невдовзі продовжать перемовини українські та польські аграрні асоціації. На переговорах ітиметься про транзит збіжжя й інших продуктів, а також розблокування кордону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.04.2024 12:37