Фото: Polskie Radio

У Польщі відсторонили від роботи речника МЗС після заяви про Зеленського й Волинську трагедію

Днями речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна заявив, що президент України Володимир Зеленський повинен перепросити за Волинську трагедію 1943 року. У вівторок, 30 травня, стало відомо, що його відсторонили від роботи.

Про це інформує RMF FM. За даними видання, Ясіну відправили у безстрокову відпустку, й він більше не повернеться на посаду прес-секретаря МЗС Польщі.

"Я ставлюся до цього особисто, тому що я майже родом з Волині й, хоча моя родина не волиняни, я виріс серед людей, які звідти втекли. Я пам'ятаю час, коли цей злочин не був проблемою, тому що він був маловідомим", — сказав Ясіна.

Він додав, що нібито з українського боку все ще бракує розуміння того, наскільки це питання важливе для поляків. На питання про те, чи повинен президент Зеленський перепросити за це, Ясіна відповів: "Це не було зроблено державою Україна, але президент Зеленський повинен взяти на себе відповідальність за це".

Цю розкритикував український посол у Польщі, який опублікував гнівну відповідь у своєму Facebook.

"Уважно прочитав інтервʼю речника МЗС Польщі Лукаша Ясіни на порталі Onet, де він висловив думку, що Україна і Президент України Володимир Зеленський мали б робити в контексті 80-х роковин Волині. У звʼязку з цим хотів би прокоментувати: будь-які спроби нав'язати Президенту України чи Україні те, що ми повинні робити стосовно нашого спільного минулого, є неприйнятними й прикрими", — написав Роман Зварич.

Як наголосив дипломат, Україна пам’ятає історію, готова до діалогу і взаємного розуміння, та водночас закликає до поваги й виваженості у заявах, особливо в складній реальності геноцидної російської агресії проти українського народу.

"Крім того, відома формула справжнього примирення в українсько-польських відносинах, яку взяли за основу ієрархи наших Церков, розуміючи перебіг історії й всю морально-християнську сутність наших взаємин, звучить так: "Прощаємо і просимо пробачення", — зазначив Зварич.

Дискусія про Волинську трагедію

У 1943 році на окупованих нацистами територіях Західної України спалахнула збройна боротьба між українськими та польськими повстанцями, частково спровокована німецькими окупантами. Дуже швидко протистояння вилилося у взаємні атаки на цивільне українське та польське населення.

За різними оцінками, загинули десятки тисяч мирних жителів, в основному на Волині. Вважається, що поляків загинуло набагато більше, ніж українців. У Польщі заведено покладати провину за цю трагедію виключно на українську сторону, причому винною "призначена" вся УПА, а не конкретні виконавці.

Нагадаємо, що Польща перед літнім самітом НАТО у Вільнюсі активно просуває гарантії безпеки для України від Альянсу. Варшава підтримує Україну на шляху до членства в Альянсі.

Раніше у Центрі стратегічних комунікацій пояснили важливість партнерства України з Польщею.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.05.2023 20:31