Фото: Вікіпедія

У Повітряних силах відповіли, який літак може замінити в Україні F-16

Україна розглядає альтернативу винищувачам F-16. Другим за пріоритетністю Повітряні сили розглядають варіант шведського винищувача Gripen.

Про це розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, командувач Повітряних сил Микола Олещук бував в різних країнах, зокрема у Швеції, де увага сконцентрована на літаку Gripen.

"Цей літак теж є перспективним не лише в тій моделі, яка сьогодні є. Компанія Saab має гарну перспективу отримання літака наступного покоління, на які зрештою буде переходити ця країна. Ми теж повинні думати про перспективу, не F-16 єдиним, є літаки F-35 відповідно, в Gripen теж буде новіша модель. Але Gripen це літак, який по пріоритетності другий після F-16, який могла б отримати Україна", — пояснив Юрій Ігнат.

Він зазначив, що наразі авіаційні фахівці, які перебувають у Швеції, вивчають питання щодо можливості навчання пілотів та низку інших важливих моментів. 

Що відомо про шведські винищувачі Gripen

Шведський JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий універсальний літак, здатний виконувати різні завдання.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомив, що українські льотчики розпочали тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Зеленський також інформував про переговори з урядом Швеції щодо надання Україні цих літаків.

Пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявку країни на вступ до Альянсу ще не завершено. При цьому він не виключив надання Україні винищувачів у майбутньому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2023 16:40