Винищувачі Gripen. Джерело: Defence Express

Швеція може передати Україні винищувачі Gripen: ЗМІ дізналися умови

Уряд Швеції готовий до обговорення питання про постачання Україні винищувачів Gripen. Україна висловила сподівання отримати 16-18 реактивних літаків.

Про це повідомило шведське радіо SR з посиланням на джерела в урядових структурах країни.

Наразі шведський уряд хоче з’ясувати у збройних сил, як це вплине на обороноздатність і як швидко вони зможуть отримати винищувачі на заміну. Офіційний запит на це можуть подати вже найближчого четверга.

Шведські журналісти стверджують, що Україна висловила сподівання отримати один дивізіон, який складається з 16-18 реактивних літаків шведського виробництва, які виготовляє оборонний концерн Saab.

Іще одне питання, яке необхідно оцінити уряду Швеції, як має відбуватися підготовка українських пілотів та іншого наземного персоналу.

Що відомо про шведські винищувачі Gripen

Шведський JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий універсальний літак, здатний виконувати різні завдання.

У серпні президент Володимир Зеленський повідомив, що українські льотчики розпочали тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Зеленський також інформував про переговори з урядом Швеції щодо надання Україні цих літаків.

Пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявку країни на вступ до Альянсу ще не завершено. При цьому він не виключив надання Україні винищувачів у майбутньому.

Нагадаємо, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії Україні "сватають" різні літаки західного виробництва: американські F-16 Fighting Falcon і F/A-18 Hornet, шведський JAS 39 Gripen, англійсько-італійсько-іспансько-німецький Eurofighter Typhoon, англо-італо-німецький Panavia Tornado і навіть французький Dassault Rafale. Однак українська влада чітко дала зрозуміти, що вважає пріоритетом саме F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 16:23