Фото: "Вікіпедія"

Чи передасть Швеція винищувачі Gripen Україні: заява прем'єр-міністра

Швеція сама потребує винищувачів Gripen. Планів передати ці літаки Україні поки не має.

Заяву прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крісстерссона опублікував канал TV4. Він зазначив, що його країна достатньо географічно велика і повинна захищати себе.

"Це балансування між тим, чим ми можемо поділитися з ними, і тим, що ми повинні мати самі. Зараз ми є частиною так званої коаліції F-16, де ми співпрацюємо з 14 країнами, щоб гарантувати, що Україна отримає льотні потужності. Ми зробимо все, щоб підтримати їх у повітрі, але наразі немає жодних нових зобов'язань щодо надання шведських літаків Україні", — зазначив прем'єр Швеції.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський заявив, що українські пілоти розпочали випробування на шведських винищувачах Gripen. Водночас очільник держави зауважив, що ще буде порушувати питання передачі Україні літаків Gripen під час зустрічей із політичними представниками Швеції.

Нагадаємо, ми писали, що напередодні своїм візитом до Швеції президент Володимир Зеленський прозоро натякнув Байдену, що, мовляв, Україна хоч і зупинила свій вибір на авіаційній співпраці з США, але якщо у Вашингтоні будуть зволікати, то Київ буде змушений зосередитись на співпраці зі Швецією (а США в такому разі втратять потенційний ринок збуту), навіть попри те, що шведські літаки JAS 39 Gripen оцінюються дещо слабшими за американські F-16 Fighting Falcon.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 14:44