Фото: "Укрінформ"

У Раді хочуть відмовитися від покарання ухилянтів, які виїхали за кордон: причина такого рішення

В Україні чоловіків, які нелегально виїхали з країни після початку повномасштабної війни, не варто карати. Такі дії можуть відбити бажання повертатися на батьківщину.

Про це повідомив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський в інтерв'ю ВВС.

Так, нардеп розповідає, що з колегами по комітету навіть планували зареєструвати законопроект, де йшлося б про те, що ті, хто залишив територію України та не повернувся під час воєнного стану, можуть отримати кримінальне покарання.

"Я був щиро переконаний, що покарання ухилянтів, які виїхали можливо. Потім, коли почалася дискусія, зрозумів, що таким чином ми можемо не лише стимулювати повернення — ми можемо відрізати бажання взагалі повертатися до України", — пояснив він.

За його словами, в Україні після війни необхідно забезпечувати збереження нації, тож покарання може мати зворотний ефект. Також Веніславський додав, що щодо військовозобов'язаних, які вступили до вишів на денну форму навчання, точаться окремі суперечки через "чутливість питання".

"Звичайно, є значна кількість чоловіків у віці сорока-п'ятдесяти років, які раптом виявили бажання здобувати вищу освіту… Це очевидна для мене, як для юриста, форма уникнення призову по мобілізації. На сьогодні говорити про якусь модель скасування відстрочки, яка має спільну підтримку - ми ще не можемо", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.10.2023 16:33