Фото: Facebook/Богдан Турович

У Рівному освітяни втрапили в скандал: закупили макарони втричі дорожче, ніж у супермаркетах

Управління освіти Рівного без електронних торгів закупило макарони втричі дорожче, ніж вони коштують у магазинах. Загальна сума закупки — 1,5 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні видання Наші гроші.

Журналісти стверджують, що чиновники закуповують кілограм макаронних виробів за 128 грн без ПДВ, а із податком вони будуть коштувати близько 154 грн. Хоча в українських супермаркетах ціна варіюється від 34 до 72 грн/кг.

Згідно з контрактом, освітяни цьогоріч планують закупити 12 тисяч кілограмів макаронів. Відтак, навіть якщо брати найдорожчий продукт із магазину — чиновники, ймовірно, "накручують" близько 80 гривень на кіло. Водночас немає гарантії, що освітянам не привезуть макарони за 34 грн/кг, адже тендер на закупівлю не опублікований.

В Управлінні освіти відреагували на звинувачення журналістів. Начальник відомства Богдан Турович заявив, що насправді ціна макаронів становить 109 грн/кг. Окрім цього, наголосив, що вартість не може бути вищою за граничну, визначену Управлінням статистики.

Турович також опублікував фото макаронних виробів, які й планують закупити. ЗМІ з’ясували, що мережі такі макарони пропонують за 18 грн/кг, інший сорт цього ж виробника – 50 грн/кг. Однак аж ніяк не 109 грн.

Макарони для Управління освіти в Рівному.

Згодом на скандал відреагував народний депутат із Рівного Олександр Ковальчук. Політик звернувся до правоохоронців із вимогою розібратися у ймовірних порушеннях.

Нагадаємо, схожий скандал нещодавно стався в Міністерстві оборони. Наприкінці січня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

Суспільство, 11.02.2023 15:06