Торт, який принесли на святкування. Фото зі соцмереж

У Росії ледь не отруїли випускників авіаційного училища: усі подробиці

У суботу, 21 жовтня, в одному з ресторанів Армавіра біля Ставрополя, де колишні випускники Краснодарського вищого військового авіаційного училища відзначали 20-річчя закінчення навчального закладу, в торті та віскі виявили небезпечну для життя концентрацію ліків.

BBC розповіло, що відомо про цей випадок, який може бути спланованою операцією зі знищення цілого випуску російських військових льотчиків. Усі вони — переважно офіцери у високих званнях.

"У ресторані було 77 осіб. Імовірно, коробки з віскі та торт доставив кур'єр, якого пізніше затримали. Слідчий комітет порушив справу про теракт. Головним підозрюваним проходить 33-річний уродженець України — він нібито хотів отруїти російських льотчиків. У п’ятницю суд відправив його під арешт до 25 грудня", — йдеться в повідомленні.

Кур'єр із Мелітополя

Минулої суботи випускники авіаційного училища 2003 року зібралися в ресторані "Царське полювання" в Армавірі на ювілейну зустріч на честь 20-річчя закінчення училища.

За однією з версій, до ресторану приїхав чоловік, представився кур'єром і передав льотчикам 20-кілограмовий торт з емблемою училища та скриньку віскі Jameson. Нібито від інших випускників, які не зуміли приїхати на бенкет. Після цього він одразу пішов із закладу.

За іншою версією, віскі та торт привезли до ресторану вранці ще до початку заходу. Учасники банкету були приємно здивовані, багато хто встиг викласти фотографії торта в соцмережах. Його навіть встигли розрізати, але тут хтось запідозрив недобре.

Розповіді очевидців різні: одні кажуть, що підозру викликав запах лікарських засобів подарунка, інші — що пильність виявив один зі старших офіцерів, він заборонив їсти торт і викликав поліцію та військову контррозвідку. Віскі ж навіть не відкривали.

Кур'єра знайшли доволі швидко — його затримали того ж дня в аеропорту Ставрополя, звідки він нібито збирався вилетіти до Москви. Затриманим виявився 33-річний уродженець Мелітополя Єгор Семенов.

Спочатку його заарештували за звинуваченням у хуліганстві на 15 діб, а управління Слідчого комітету Росії в Краснодарському краї порушило кримінальну справу за статтею "теракт, скоєний групою осіб за попередньою змовою".

Препарат, який у вільному доступі продають в аптеках

Експерти виявили в торті й алкоголі небезпечну концентрацію ліків. Такі препарати застосовують у кардіології та є у вільному доступі в аптеках. Однак за сильної концентрації вони можуть спричинити збій ритму серця або його зупинку. Органи дізнання поки що не кажуть, які саме речовини виявили в торті та віскі.

"Підозрюваний, який проживає з 2015 року на території Росії, у жовтні 2023 року з метою вбивства випускників Армавірського вищого військового авіаційного Червонопрапорного училища льотчиків організував доставлення алкогольних товарів і кондитерського виробу. Вони містили в собі медичний препарат у великих токсичних дозах для вживання і їжу під час масового заходу", — офіційно заявили в Слідчому комітеті Росії.

За повідомленнями росЗМІ, торт виготовили місцеві кондитери, а віскі Семенов купив у магазині сам. Російські пропагандисти вважають, що знайти замовників чи організаторів буде складно, оскільки вони, напевно, перебувають в Україні та, найімовірніше, пов'язані з українською військовою розвідкою.

Офіційний Київ не коментував припущення щодо причетності українських спецслужб до інциденту в ресторані Армавіра.

Нагадаємо, що в Маріуполі на Донеччині в серпні під час святкування дня військово-морського флоту Росії партизани масово отруїли ворожих офіцерів. 17 із них потрапили до медичного закладу, є навіть загиблі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.10.2023 16:44