Фото: The Insider

Двох російських журналісток могли отруїти за кордоном, — ЗМІ

З осені 2022 року були зафіксовані численні випадки отруєнь активістів, які покинули Російську Федерацію і виїхали до Європи. Зокрема, постраждали журналістки Олена Костюченко та Ірина Баблоян, а також голова фонду "Свободная Россия" Наталія Арно.

Про це пише The Insider.

"Протягом останнього року нова хвиля отруєнь торкнулася журналістів і активістів, які виїхали з Росії. У жовтні в Мюнхені отруїли журналістку "Нової газети" і "Медузи" Олену Костюченко, за тиждень по тому з практично ідентичними симптомами зіткнулася журналістка "Еха Москви" Ірина Баблоян у Тбілісі, а навесні нейротоксичною речовиною отруїли главу Фонду "Свободная Россия" Наталію Арно", — повідомляють журналісти видання.

Зазначається, що злочинців поки не ідентифіковано, але редакція порадилася з потерпілими та вирішила оприлюднити наявні дані, "щоб попередити активістів і журналістів, які виїхали з Росії, про реальну загрозу". Видання не виключає, що вже є й інші жертви отруєнь.

Випадки Олени Костюченко, Ірини Баблоян і Наталії Арно The Insider вивчив разом із лікарями — експертами з отруйних речовин. 

Олена Костюченко, яка робила репортажі з Херсона на початку війни, перед поїздкою до Маріуполя 30 березня 2022 року отримала попередження про підготовку замаху на її життя "кадировцями". Вона виїхала з Запоріжжя, а потім і з України. Її головний редактор наполягав на тому, щоб вона не поверталася з Європи до РФ.

Фото: The Insider

Журналістку, імовірно, отруїли в Мюнхені 18 жовтня 2022 року під час обіду з її подругою. Туди вона приїхала з Берліна для оформлення української візи. Дорогою назад Костюченко почувалася зле. У неї була нудота, болі, безсоння, а згодом і набряки.

Зазначається, що аналіз на токсини Олена зробила аж через два місяці, але через низку дивних обставин так і не отримала результат. Справу Костюченко закрили, а потім поновили.

За даними видання, якась речовина в крові Олени перевищувала норму, але зробити однозначний висновок, що саме вона спричинила отруєння, було неможливо.

Ірину Баблоян, імовірно, було отруєно в Тбілісі 25 жовтня 2022 року. Вона жила в готелі King Tamar. Увечері 25 жовтня вона відчула себе не дуже добре, а вранці прокинулася вже із слабкістю і запамороченням голови. На наступний день у неї проявився долонно-підошовний синдром: долоні та стопи стали багряними та "горіли". Дорогою на Єреван 27 жовтня Ірині стало гірше, з'явилася надзвичайна тривога. Симптоми журналісток були досить схожі, але в Баблоян ще й періодично виникали почервоніння на шкірі.

Фото: The Insider

Ірина зробила тільки аналізи на алергію, але вони були негативними на всі відомі алергени. Переїхавши через кілька місяців до Берліна, вона все ж здала кров для токсикологічного аналізу. Однак результати їй не прийшли, бо зразки крові "загубилися".

Зазначається, що Ірину, як і Олену, допитували німецькі поліцейські.

Наталію Арно, імовірно, отруїли в Празі, у номері готелю Garden Court. Це відбулось у ніч із 2 на 3 травня 2023 року.

"Двері кімнати були відчинені, у ній витав запах парфумів. Під ранок у Наталії дуже боліли зуби і язик, потім біль став "гуляти" по тілу. Наталія не стала звертатися до лікарів у Празі й того ж дня полетіла до Вашингтона. Там вона звернулася по медичну допомогу і вже 4 травня здала аналізи крові (єдина з отруєних, хто встиг це зробити швидко)", — пише видання.

Фото: The Insider

Її справу все ще розслідують правоохоронні органи США. Результати токсикологічного аналізу поки що невідомі, але лікарі повідомили Арно, що вона була отруєна нейротоксичною речовиною.

На думку експерта, який раніше займався розробкою отруйних речовин, симптоми Наталії, зокрема оніміння, вказують на нервово-паралітичну речовину. До класу таких речовин належать і всі види "Новачка", але за одними лише цими симптомами конкретизувати клас речовини неможливо.

Зазначається, що під час чищення зубів отрута могла потрапити в мікропори в порожнині рота і за кілька годин почати дію — нервово-паралітична отрута в такому випадку може бути дуже болючою.

Водночас The Insider заяви активісток Любові Соболь та Ельвіри Вихарєвої про їхні отруєння не підтверджує.

Нагадаємо, у Грузії 31 липня протестом зустріли круїзний лайнер Astoria Grande, який прибув у Батумі на борту з російськими туристами. Частину протестувальників затримала поліція. Попередньо відомо, що серед них є українка. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.08.2023 15:02