Українська SIM-карта в російському "шахеді". Джерело: Telegram-канал OSINT-розслідувачів

У російському "шахеді" виявили SIM-карту українського оператора

Ударний дрон "Шахед", який збили українські військові, мав батарею, модем і SIM-карту мобільного оператора "Київстар". У компанії з цього приводу вже співпрацюють з правоохоронними органами.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW). Військові аналітики з посиланням на відкриті українські джерела розповіли, що  російські сили використовують українські SIM-карти "Київстар" для керування дронами "Шахед".

SIM-карта дозволяє російським силам використовувати мобільну мережу "Київстар" для відстеження місцезнаходження безпілотника та зміни траєкторії його польоту.

"Усередині — павербанк і модем зі "сімкою" українського оператора. Варіанти використання: трекінг залишків "шахеда" після збиття, додаткова навігація за сотами або телеметрія для корекції льотного завдання в режимі реального часу з усіма наслідками", — пояснили в Telegram-каналі OSINT-розслідувачів.

У "Київстарі", коментуючи таку ситуацію, наголосили, що компанія співпрацює з правоохоронними органами, щоби таких інцидентів не виникало.

Нагадаємо, ще в червні секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявляв, що у збитих "шахедах" знайдено запчастини з країн-партнерів України. Рада національної безпеки та оборони звернулася у відповідні інституції для того, щоби зупинити постачання деталей зброї для агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.12.2023 09:41