Фото: graty.me

У Секторі Гази загинула 24-річна українка, яка не змогла евакуюватися: у жінки залишилася маленька дочка

У Секторі Гази загинула 24-річна громадянка України Лейла Хіжи. У жінки залишилася маленька дочка.

Про це повідомило видання "Ґрати". 

Зазначається, що Лейла Хіжи народилася у Харкові в 1999 році. Її батько палестинець, а мати українка. Після того, як батько Лейли Хіжи завершив навчання в Україні подружжя переїхало до Палестини. Після того, як родина виїхала з Харкова, у Лейли було лише українське свідоцтво про народження. У липні вона виїхала до Туреччини та звернулась до українського консульства за допомогою в отриманні паспорта. Але процес затягнувся, коли з’ясувалося, що адреса прописки Лейли в Україні знаходиться на окупованій Росією території.

З Туреччини Лейла з чоловіком вирушили до Єгипту, звідки вона повернулася до Гази. Тут вона народила доньку, яку назвали Олена. Лейла Хіжи з донькою опинилася під час бойових дій у Газі, її чоловік залишався в Єгипті. Сім’я одразу запросила допомоги в евакуації.

"Ми зверталися до всіх компетентних органів, але все, що вони сказали: наберіться терпіння. Ми просили допомоги для маленької дівчинки. Лейла дуже боялася за свою дитину", — розповів брат українки Зіад Хіжи.

Вранці 17 жовтня Лейла була з донькою у будинку батьків чоловіка, коли в будівлю влучила ізраїльська ракета. Обидві були поранені, їх відвезли до лікарні, куди ввечері доставили ще близько ста поранених після вибуху у дворі лікарні Аль-Ахлі, де загинуло, за різними даними, від 300 до 500 людей. Лейлу врятувати не змогли.

У виданні наголосили, що родина звернулася до українського консульства в Єгипті з проханням допомогти вивезти дочку Лейли до батька, проте евакуація українців постійно відкладається. За даними ЗМІ, із майже 850 українських громадян, які проживають у Секторі Гази, до списків на евакуацію внесли вже 308 людей. 14 жовтня їх мали вивезти на автобусах через КПП Рафах до Єгипту, проте за дві години до призначеного часу МЗС Ізраїлю відкликало дозвіл. За заявою уповноваженого з прав людини в Україні Дмитра Лубінця, Ізраїль не пояснив причин відкликання дозволу на евакуацію українців із Сектору Газа.

Нагадаємо, що бойовики ХАМАС заявили, що Ізраїль 17 жовтня вдарив ракетою по лікарні "Аль-Ахлі" в Секторі Гази. Там, імовірно, загинули сотні людей. Водночас армія Ізраїлю ЦАХАЛ заявила, що вибух стався через невдалий запуск ракети з боку Палестини. Своєю чергою, лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія звинуватив у трагедії США. Він наголосив, що американці несуть відповідальність за смертоносний напад Ізраїлю на лікарню "Аль-Ахлі" в Газі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.10.2023 09:42