Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У швейцарських Альпах знайшли мертвими п'ятьох лижників: що відомо

У швейцарських Альпах знайшли тіла п'ятьох зниклих лижників. Місцева влада досі розшукує шосту особу.

Як повідомляє BBC, масштабна пошуково-рятувальна операція була розпочата в суботу, 9 березня, після того, як група зникла безвісти біля гори Тет-Бланш заввишки 3706 метрів. Зниклі лижники вирушили з Церматта, де розташована знаменита гора Маттерхорн, у лижний тур до Аролли вздовж швейцарсько-італійського кордону.

"П'ятьох із шести лижників знайшли о 21:20 за місцевим часом (22:20 за київським часом) "без будь-яких ознак життя", — йдеться в заяві поліції кантону Вале.

Влада Швейцарії раніше повідомила, що всі лижники були громадянами Швейцарії, і їм було від 21 до 58 років. Місцева поліція наголосила, що команди з обох боків маршруту були попереджені, але сувора погода заважала операції. Кілька днів в Альпах були сильні вітри, а за останні 24 години випали сильні снігопади. Зимовий курорт Саас-фе, що поруч із Церматтом, зараз відрізаний снігом.

Голова повітряно-рятувальної служби Церматта Анджан Труффер сказав, що погода була настільки поганою, що "літати неможливо", з "дуже сильним вітром, сильним снігом, високою лавинною небезпекою та нульовою видимістю".

Анджан Труффер наголосив, що, можливо, група постраждала від поганої погоди, а не від лавини, оскільки вона пропала безвісти на частині маршруту Церматт Аролла, де ризик сходження лавини низький. Останній сигнал від групи було зафіксовано вночі. Анджан Труффер сказав, що це було "не усно", але дозволило рятувальним службам отримати приблизне уявлення про їх місцеперебування. 

Маршрут від Церматта до Аролла є частиною знаменитого 120-кілометрового (75 миль) Haute Route від Церматта до Шамоні. Він дуже популярний, але підходить лише для досвідчених лижників, а його проходження може тривати кілька днів.

Нагадаємо, що у березні 2023 року в Туреччині на лижників зійшла лавина. Внаслідок цього двоє людей загинули, семеро поранені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.03.2024 12:55