Фото ілюстративне. Джерело: washingtonpost

У США можуть офіційно виправдати понад 200 відьом

У США закликають на офіційному рівні виправдати понад 200 людей (переважна більшість із них жінки). Їх у XVII столітті звинувачували у чаклунстві.

Про це повідомив The Washington Post. Правозахисники створили "Проект справедливості щодо полювання на відьом у штаті Массачусетс". Вони зауважують, що тільки між 1647 і 1693 роками щонайменше 211 людей офіційно звинуватили у чаклунстві.

На теперішній момент лише 31 людину виправдав Генеральний суд, а решта 180 обвинувачених залишаються винними, включно зі 141 обвинуваченим під час Салемського процесу над відьмами та 39 обвинуваченими в інших справах.

"Ці невинні жертви заслуговують на краще. Вони заслуговують на те, щоби про них пам'ятали, щоби їхні імена очистили", — зазначили активісти на своєму сайті.

Скріншот зі сайту активістів, які борються за виправдання відьом

Скріншот зі сайту активістів, які борються за виправдання відьом

"Ми шукаємо всіх мешканців штату Массачусетс, яких не виправдали у Салемському та Бостонському процесах над відьмами, прагнемо отримати вибачення в усіх жертв", — наголосив Джошуа Гатчинсон, який очолює проект.

Він додав, що активісти прагнуть не лише виправити помилки минулого, але й перенести уроки судових процесів над відьмами в сучасну епоху, стверджуючи, що поведінка, схожа на полювання на відьом, все ще поширена.

Полювання на салемських відьом — одне з найвідоміших полювань на відьом в історії; судовий процес проходив у місті Салемі з лютого 1692-го по травень 1693 року. За звинуваченням у чаклунстві 19 жінок повісили, одного чоловіка розчавили камінням і від 175 до 200 людей ув'язнили (не менше п'ять із них померли).

Нагадаємо, нещодавно в Польщі у селищі П'єн археологи розкопали кладовище. Там знайшли останки тіл жінки й дитини, яких поховали як "вампірів" у 17 столітті. Щоби не дати їм воскреснути з мертвих, тіла прикули до труни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.11.2023 15:29