Фото: "Слово і діло"

У США Палата представників з третьої спроби знову не обрала спікера

У Палаті представників Сполучених Штатів Америки не можуть обрати нового спікера. Невдалою вийшла вже третя спроба.

Це видно з результатів голосування.

Під час третього голосування головними конкурентами були республіканець Джим Джордан і демократ Гакім Джефріс. Джордан набрав 194, а Джефріс — 210 голосів. Кандидату потрібно отримати щонайменше 217 голосів.

Зазначається, що після кожного невдалого голосування все більше конгресменів схиляються до підтримки резолюції про надання повноважень тимчасовому спікеру Патріку Макгенрі. Це дозволить Палаті представників проголосувати федеральний бюджет, включно з допомогою Україні. 

Нагадаємо, 3 жовтня Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті. Це вперше в історії США, коли спікера достроково відправляють у відставку. Демократична партія у повному складі проголосувала за відставку Маккарті. Звільнення підтримали 216 конгресменів, проти були — 210.

Ініціатором відставки Маккарті став республіканець Метт Ґетц. Це відбувалося на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання доволі рідкісне явище для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і раніше жодного спікера не усунули у такий спосіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.10.2023 21:40