Фото: Вікіпедія

У США підштовхують Пентагон до відправки Україні винищувачів F-16, — Politico

Посадовці США нібито обговорюють із Пентагоном поставки винищувачів F-16 в Україну. Остаточне рішення ще не ухвалено.

Про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

"Я не думаю, що ми проти", — сказав посадовець Пентагону про F-16 на умовах анонімності. Однак наголосив, що точного рішення ще немає.

У виданні зазначають, що на ухвалення рішення про передачу літаків зі США та про їх реекспорт з інших країн можуть знадобитися тижні.

Водночас Пентагон наразі зосереджений на негайному посиленні ЗСУ для ведення бойових дій.

За словами заступника радника з нацбезпеки США Джона Фінера, Штати будуть обговорювати з Києвом та союзниками питання винищувачів "дуже обережно".

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський. Він закликав на наступному засіданні обговорити це питання. Очікується, що авіація стане головною темою на "Рамштайні" в лютому.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 25 січня натякнув, що європейські партнери почали працювати над відправкою Збройним силам України F-16.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Велика Британія може надати Україні винищувачі лише після того, як армія РФ покине наші території. Тоді б літаки могли патрулювати повітряний простір України.

Війна, 29.01.2023 08:45