Фото: Twitter Ентоні Блінкена

У США відповіли, чи говоритиме Блінкен під час візиту в Китай про війну в Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Китаю обговорюватиме питання, пов’язані з агресивною війною РФ проти України. Зокрема, йтиметься про так звані "мирні пропозиції" Пекіна.

Про це повідомив під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Метью Міллер. 

державний секретар США Ентоні Блінкен планує відвідати з візитом Китай 18-19 червня, відповідно до узгодженого плану між Пекіном і Вашингтоном. Держсекретар також акцентуватиме на недопущенні військової підтримки російських сил. У Держдепі зазначили, що Сполучені Штати неодноразово застерігали китайську сторону від подібного кроку, і станом на сьогодні поки немає доказів, що Китай поставляв би Росії будь-які озброєння.

"Я повною мірою сподіваюся, що ця тема буде частиною обговорень під час візиту. Китай заявив, що зацікавлений у досягненні миру, але він також був тісно пов’язаний з Росією від початку цієї війни. Отже, якщо Китай серйозно налаштований на досягнення миру, що поважає суверенітет України, що поважає територіальну цілісність України, звісно, це було б важливо, і це було б корисно", — зауважив представник Держдепу.

Він також зазначив, що так звані мирні пропозиції Китаю також "будуть предметом переговорів" під час поїздки держсекретаря Блінкена.

Нагадаємо, Ентоні Блінкен вважає, що спіхи Збройних сил України на фронті можуть принести мир у Європі. Це також посилить позиції держави за столом переговорів щодо закінчення війни з Російською Федерацією.

Представник Китаю Лі Хуей, який просував позицію КНР щодо урегулювання війни в Україні, пропонував залишити за Російською Федерацією усі окуповані території. Під час візитів до європейських країн він виступив за те, щоб Захід закликав до "негайного припинення вогню".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував інформацію, що китайський спецпредставник Лі Хуей у межах свого турне Європою пропонував закликати до негайного припинення вогню, визнаючи окупацію РФ українських територій.

Раніше повідомлялось, що Данія хотіла б провести у липні мирний саміт щодо України. На такій зустрічі мають бути присутніми не лише союзники України. У Данії вважають, що до мирних переговорів потрібно залучити Китай, Індію та Бразилію. Проте, остаточне рішення залишається за Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.06.2023 23:42