Фото: соцмережі

З Китаєм та Індією, але без Росії: Данія хоче зібрати мирні переговори щодо війни в України

Данія хотіла би провести у липні мирний саміт щодо України. На такій зустрічі мають бути присутніми не лише союзники України.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен, пише Reuters.

У Данії вважають, що до мирних переговорів потрібно залучити Китай, Індію та Бразилію. Проте, остаточне рішення залишається за Україною.

"Якщо Україна вирішить, що настав час провести таку зустріч, це було б фантастично. І тоді Данія, очевидно, захотіла б провести цю зустріч у себе. Для початку нам потрібно докласти певних зусиль, щоб створити глобальну прихильність до організації такої зустрічі. Необхідно підвищити інтерес і залучення таких країн, як Індія, Бразилія і Китай", — сказав глава МЗС Данії.

Він відзначив, що йому важко уявити участь Росії у такому саміті.

Відомо, що Україна готова говорити про мирний план врегулювання війни з усіма, якщо він базуватиметься на двох принципах. Території України не повинні перейти до Росії, а саму війну не можна зараз заморозити.

Що передбачає українська формула миру

Вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

​Нагадаємо, 15 листопада президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи двадцяти" представив пропозиції України щодо досягнення миру з Росією.

Також президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва запропонував Україні передати Кримський півострів Росії для припинення війни. Таку заяву він зробив у четвер, 6 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.05.2023 22:43