Фото: Офіс президента України

Зеленський пояснив, чому особисто поїхав на саміт "Великої сімки" до Японії

Президент України Володимир Зеленський два дні поспіль перебував на саміті "Великої сімки" у Японії. Він розповів, що особисто туди поїхав, оскільки необхідно було вирішити низку важливих для нашої країни питань. 

Про це очільник держави сказав у коментарі на національному телемарафоні "UA Разом".

Зеленський зазначив, що спершу планував приєднатися до саміту G7 через конференц-зв'язок, оскільки всередині України має чимало роботи.

"Однак ми розуміли, що для ефективності та досягнення поставлених завдань краще приїхати особисто. Ми знайшли можливість бути тут і розблокувати деякі питання. Вони є важливими", — зазначив Зеленський.

Президент додав, що його приїзд не став несподіванкою для лідерів інших країн-учасниць конференції, оскільки вони неодноразово запрошували його. Він також зауважив, що на його рішення приїхати вплинув і той факт, що, окрім держав "Великої сімки", у саміті візьмуть участь і представники інших країн. Для України важливо налагодити дипломатичні зв'язки з ними.

Саміт "Великої сімки" у Японії й візит Зеленського

Саміт "Великої сімки" проходив з 19 по 21 травня 2023 року в японському місті Хіросіма. Президент України Володимир Зеленський також відвідав цей захід, на якому провів низку зустрічей із лідерами багатьох країн. Зокрема, він зустрічався з главою уряду Італії Джорджею Мелоні, премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді, президентом Євроради Шарлем Мішелем, президентом Франції Макроном, канцлером Німеччини Шольцом, президентом Південної Кореї Юн Сок Йолем, лідером США Джо Байденом, прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою.

Відомо, що 20 травня лідери країн "Великої сімки" засудили російську війну проти України в кінцевому комюніке саміту G7. Відтак США, Франція, Велика Британія, Німеччина, Японія, Італія та Канада назвали війну, розв'язану РФ в Україні, серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об'єднаних Націй.

На саміті "Великої сімки" стало відомо, що Сполучені Штати Америки виділяють Україні новий пакет військової допомоги. Наша держава отримає додаткові боєприпаси, артилерію та броньовану техніку.

Нагадаємо, підсумки свого візиту до Японії президент Володимир Зеленський підбив у вечірньому відеозверненні 21 травня. Він відзначив продуктивні зустрічі з лідерами провідних країн світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.05.2023 01:33