Фото: G7 / Twitter

Саміт "Великої сімки": лідери G7 ухвалили важливе рішення щодо України

Лідери країн "Великої сімки" під час саміту у Японії 20 травня засудили російську війну проти України в заключному комюніке саміту G7.

Про це повідомляє The Guardian.

Відтак лідери США, Франції, Великої Британії, Німеччини, Японії, Італії та Канади, назвали війну, розв'язану РФ, серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об'єднаних Націй.

"Жорстока агресивна війна Росії є загрозою всьому світу в порушення фундаментальних норм, правил і принципів міжнародного співтовариства. Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України доти, поки це необхідно для встановлення всеосяжного, справедливого та міцного миру", — сказано в офіційному повідомленні.

Відтак, лідери пообіцяли посилити зусилля у сфері роззброєння та нерозповсюдження ядерної зброї, переходу до екологічно чистих джерел енергії, глобальної продовольча безпека та розбудови інфраструктури. Також у комюніке сказано, що світові лідери продовжуватимуть протидіяти негативним наслідкам війни для решти світу, особливо для найбільш уразливих груп населення.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Японії.

Раніше повідомлялося, що Зеленський планує провести переговори із прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісіда, який головує на саміті. Український лідер також розглядає можливість відвідування музею Хіросіми, в якому задокументовано руйнування, спричинені атомною бомбою США у 1945 році, та покладання вінка до найближчого кенотафу на згадку про жертв атомного бомбардування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2023 13:22