Фото: Офіс президента

Байден підтримав навчання українських військових на винищувачах F-16, — CNN

Президент США Джо Байден повідомив, що не проти навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Таку заяву американський лідер зробив під час саміту G7.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначається, Байден повідомив лідерам G7, що США підтримуватимуть спільні зусилля із союзниками та партнерами щодо підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

За даними джерел CNN, навчання на винищувачах відбуватиметься не на території США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами. Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись "найближчими тижнями".

"Оскільки навчання відбуватимуться протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли фактично надати літаки, скільки ми надамо і хто їх надасть", — сказав чиновник адміністрації Байдена в коментарі CNN.

Посадовець додав, що наразі Сполучені Штати, союзники та партнери зосередилися на забезпеченні України озброєнням і навчаннями, необхідними для проведення наступальних операцій цієї весни та літа.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки готові дозволити відправити на експорт в Україну винищувачі F-16. Рішення про передачу літаків повинні ухвалити союзники.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у червні міністри оборони країн НАТО обговорять питання надання Україні західних винищувачів. Питання підійматиметься на зустрічі, яка передуватиме саміту Альянсу.

Своєю чергою американські конгресмени написали президенту США Джо Байдену лист із проханням розблокувати постачання Україні винищувачів F-16. Загалом листа підписали 14 осіб.

Додамо, американські партнери вважають, що українські пілоти зможуть опанувати американські винищувачі F-16 за чотири місяці. Йдеться не лише про навички зліт-посадка, а про ведення бойових дій, застосування озброєння. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2023 18:58