Фото: Вікіпедія

США готові схвалити експорт літаків F-16 в Україну лише за однієї умови

Сполучені Штати Америки готові дозволити відправити на експорт в Україну винищувачі F-16. Рішення про передачу літаків повинні ухвалити союзники.

Про це повідомляє CNN.

Зазначається, що таке рішення адміністрація президента США Джозефа Байдена готова ухвалити "на тлі великого тиску з боку представників Конгресу США та союзників через посилення російських повітряних атак на Україну".

Як пише CNN, офіційним особам США невідомо про будь-які офіційні запити їхніх союзників щодо експорту цих винищувачів.

При цьому повідомляється, що офіційні особи американського Держдепу, яким зазвичай доручають оформлювати документи для схвалення подібних постачань третім сторонам, не отримували вказівок братися до роботи.

Варто відзначити, що кілька європейських країн раніше заявляли про готовність постачати F-16 до України, зокрема, Нідерланди. Але саме США мають схвалити цю передачу.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у червні міністри оборони країн НАТО обговорять питання надання Україні західних винищувачів. Питання підійматиметься на зустрічі, яка передуватиме саміту Альянсу.

Своєю чергою американські конгресмени написали президенту США Джо Байдену лист із проханням розблокувати постачання Україні винищувачів F-16. Загалом листа підписали 14 осіб.

Додамо, президент Володимир Зеленський наполягатиме, аби питання постачання сучасних бойових літаків обговорили на саміті G7 в Хіросімі та на саміті НАТО у Вільнюсі. Україна розраховує отримати 40-50 винищувачів F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2023 10:58