Фото: соцмережі

У Міноборони назвали кількість винищувачів F-16, які планує отримати Україна

Президент Володимир Зеленський наполягатиме, аби питання постачання сучасних бойових літаків обговорили на саміті G7 в Хіросімі та на саміті НАТО у Вільнюсі. Україна розраховує отримати 40-50 винищувачів F-16.

Про це повідомив радник міністра оборони України Олексія Резнікова Юрій Сак виданню Politico.

Україна планує сформувати три або чотири ескадрильї для захисту повітряного простору України від російських бомбардувань. 

"Потреба у сучасних літаках є нагальною. Вона загострилася у березні, коли російські ВПС почали широко використовувати керовані плануючі бомби. Таке озброєння досягає цілей на дальніх дистанціях. Наразі Україна не має "нічого, щоб зупинити" російські літаки, які їх переносять. Для цього потрібні сучасні винищувачі", — розповів Сак.

Він анонсував й рішучі кроки з боку президента Володимира Зеленського. Глава держави бажає аби питання сучасних бойових літаків обговорили на порядку денному саміту G7, який відбудеться у японській Хіросімі, а також на саміті НАТО в Литві в липні.

"Попри те, що Франція, Велика Британія, Італія і Німеччина не можуть запропонувати F-16, вони мають важливий голос у міжнародній коаліції. А Київ має бажання аби європейські союзники заохочували таких союзників, як США і Туреччина", — каже радник міністра.

Нагадаємо, Велика Британія за останній рік провела навчання для 15 000 українських військових. Улітку 2023 року британські інструктори почнуть готувати українських бійців для польотів на винищувачах F-16.

Також Велика Британія передасть Україні сотні ракет протиповітряної оборони та нові ударні безпілотники великої дальності. Відомо, що у понеділок, 15 травня, Зеленський прибув до Лондона на переговори з британським урядом. Ріші Сунак заявив, що зустріч із Володимиром Зеленським припадає на "вирішальний момент в опорі України", і союзники країни "не повинні їх підвести".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.05.2023 10:57