Фото: Офіс президента

Саміт G7 та зустріч з прем'єром Японії: деталі візиту Зеленського до Хіросіми

У суботу, 20 травня, президент Володимир Зеленський прибуде з візитом до Японії. Там український гарант візьме участь у зустрічі з лідерами країн "Групи семи".

Про це повідомляє Kyodo.

Очікується, що Зеленський прибуде до Хіросіми у суботу в другій половині дня за місцевим часом (близько опівдня за Києвом). Це буде перша поїздка Зеленського до Японії та до Азії від початку війни Росії проти України в лютому минулого року.

За даними видання, участь Зеленського у саміті G7 спрямована на те, щоб заручитися більшою підтримкою України з боку групи розвинених економік, хоча питання України є одним із ключових пунктів порядку денного цьогорічного саміту.

Також, за даними МЗС Японії, Зеленський відвідає саміт як гість на сесії на тему "мир та стабільність".

"Після ретельного розгляду порядку денного та розкладу саміту ми вирішили, що в заключний день саміту проведемо сесію по Україні серед лідерів G-7 з особистою присутністю президента Зеленського", — йдеться в повідомленні.

Водночас президент планує провести переговори із прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісіда, який головує на саміті.

Крім того, згідно з даними джерел, які знайомі з порядком денним, український лідер також розглядає можливість відвідування музею Хіросіми, в якому задокументовано руйнування, спричинені атомною бомбою США у 1945 році, та покладання вінка до найближчого кенотафу на згадку про жертв атомного бомбардування.

Нагадаємо, у п'ятницю, 19 травня, в японському місті Хіросіма стартував саміт "Великої сімки". На ньому лідери G7 планують оголосити про нові санкції проти Російської Федерації.

Раніше прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда повідомляв, що Зеленський долучиться до засідання в режимі відеоконференції.

Таку ж інформацію поширювала і Рада нацбезпеки та оборони України. Зазначалося, що український гарант не поїде особисто в Хіросіму, а виступить на саміті в онлайн-режимі.

Проте ввечері 19 травня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що український гарант все ж відвідає саміт G7 у Японії. Там у нього має відбутися зустріч з американським колегою Джо Байденом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.05.2023 09:18