Фото: Pixabay

У США засудили росіянина, який відправляв до РФ мікроелектроніку подвійного призначення

У Сполучених Штатах Америки громадянина Росії засудили до трьох років позбавлення волі за незаконне придбання у великих кількостях американської мікроелектроніки подвійного призначення військового класу. Чоловік передавав цю продукцію до РФ.

Як повідомляє прес-служба Офісу прокурора США, 52-річний росіянин Максим Марченко брав участь у закордонній незаконній мережі постачання, яка після початку повномасштабної російсько-української війни незаконно закуповувала великі партії OLED-мікродисплеїв подвійного призначення військового класу для постачання до країни-агресора.

За даними прокуратури, Марченко мешкав у Гонконзі, керував кількома підставними компаніями й незаконною мережею постачання. Він та його два співучасники шахрайським методом купували в американських дистриб'юторів мікросхеми військового призначення, включно з OLED-мікродисплеями, а потім відправляли їх до РФ. Для цього чоловіки використовували підставні компанії та обманні методи. Марченко та його спільники приховували від американської влади кінцеве призначення товарів.

"Сьогоднішній вирок притягує пана Марченка до відповідальності за його роль у закупівельному синдикаті, який направляв вироблену в США мікроелектроніку військового класу кінцевим споживачам у Росії, незаконно постачаючи контрольовані технології вартістю в сотні тисяч доларів. Міністерство юстиції як і раніше невпинно зосереджено на ліквідації мереж незаконних закупівель, очолюваних такими особами, як відповідач, які використовують свої бізнес-навички та зв’язки для просування російської війни", — зазначив помічник генерального прокурора Метью Олсен.

Варто додати, що відповідні технології мають широке військове застосування: їх можуть використовувати у прицілах для гвинтівок і приладах нічного бачення. Водночас зловмисники запевняли, що відправляють вантажі в Китай та інші країни для використання в медичних дослідженнях.

"Марченко і його співучасники використовували підставні компанії для приховування платежів із Росії. З травня 2022 року до серпня 2023 року підставні компанії Марченка переказали у США понад 1,6 мільйона доларів на підтримку цієї мережі контрабанди", — додали у прокуратурі.

Зазначається, що після відбуття призначеного йому терміну покарання за чоловіком протягом наступних трьох років буде встановлений контроль правоохоронних органів. 

Нагадаємо, торік у жовтні в Нідерландах окружний суд Роттердама засудив росіянина до 18 місяців ув'язнення за обхід санкцій щодо Російської Федерації. Його компанія зобов'язана виплатити штраф у розмірі 200 тисяч євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.07.2024 12:00