У світі знайдено соціальну мережу віком понад 50 тисяч років

17 СІЧНЯ 2022 15:46

Науковці виявили в Африці найстарішу у світі соціальну мережу, що процвітала вже 50 000 років тому. Ця стародавня мережа соціальних зв'язків ґрунтувалася на обміні та торгівлі намистом зі шкаралупи страусових яєць.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на Уніан.

На відміну від електронних сучасників, ця мережа соціальних зв'язків ґрунтувалася на обміні та торгівлі намистом зі шкаралупи страусових яєць - однієї з найдавніших форм людських прикрас.

Науковці з Німеччини дослідили понад 1 500 таких намистин, знайдених у 31 місці на півдні та сході Африки на відстані майже у 3 тис. км. Ретельний аналіз показує, що намистом, яке й у наш час продовжують носити мисливці-збирачі в Африці, обмінювалися на величезних відстанях, тим самим ділячись символічними повідомленнями та зміцнюючи союзи.

"Це як іти за слідами хлібних крихт. Намистинки - це підказки, розкидані в часі і просторі, що очікують, щоб їх помітили", - розповіла провідний автор дослідження Дженніфер Міллер з Інституту історії людства ім. Макса Планка в місті Йена.

Порівнявши зовнішній діаметр яєчної шкаралупи, діаметр отворів всередині та товщину стінок, науковці з'ясували, що близько 50 000 років тому люди у Східній і Південній Африці почали робити зі страусових шкаралуп майже однакові намиста. При цьому групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що передбачає існування соціальної мережі, яка з'єднує людей у віддалених регіонах.

"Результат дивовижний, але закономірність зрозуміла", - зазначив інший автор дослідження, Імін Ван, який також працює в Інституті Макса Планка.

Намистини зі шкаралупи страусових яєць - одні з найстаріших форм прикрас, хоча й не перша в Homo sapiens. Науковці вважають, що чоловіки та жінки почали мазати себе червоною охрою близько 200 000 років тому, а 75 000 років тому - носити намиста.

Індустрія прикрас же зародилася близько 50 000 років тому в Африці, коли було виготовлено перші намиста зі шкаралупи страусових яєць - найперша стандартизована форма прикрас, відома археологам. Її використання є однією з найдавніших культурних традицій людства, що включає вираження ідентичності та відносин. Як висловилася Дженніфер Міллер: "Ці крихітні намистинки здатні розкрити великі історії про наше минуле".

Проте перша у світі соціальна мережа не проіснувала довго. Близько 33 000 років тому характер носіння бус різко змінився: вони зникли з Південної Африки, але збереглися у Східній. Міллер і Ван припускають, що за цим стояли кліматичні зміни, які через 17 000 років поклали край найстарішій соціальній мережі на планеті.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Відсьогодні Молдова запроваджує нові правила в’їзду

Світ, 17.01.2022 15:46