Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У світі знизились ціни на деякі харчові продукти: що стало причиною

Наразі у світі спостерігаються високі врожаї пшениці, кукурудзи та сої, що призводить до зниження цін на харчові продукти. Це пов'язано зі сприятливими погодними умовами, які складаються у місцевості, де вирощують відповідну аграрну продукцію.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Вартість пшениці, кукурудзи та сої вже впала до чотирирічного мінімуму, знизившись приблизно на 50% від історичного максимуму, встановленого у 2022 році після російського вторгнення в Україну. Ціни на рис відстають, але вони ось-ось досягнуть мінімуму за рік", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сприятлива погода простягається від Середнього Заходу Сполучених Штатів Америки до рівнин Казахстану. Також гарні погодні умови є у бразильських саванах та в австралійських лугах. В Іспанії, яка є одним з лідерів за виробництвом оливкової олії, вегетаційний сезон був майже ідеальний. Проте є і винятки. Йдеться про ціни на каву, які залишаються захмарними, а вартість какао та деяких овочів за історичними мірками є високою.

"У супермаркетах і ресторанах ціни також вищі, ніж раніше, проте це в основному пов’язано з витратами на електроенергію та заробітною платою, а не з цінами на харчові продукти", — наголошує видання.

Втім, погодні умови є не єдиною причиною, чому світ рухається до зниження цін на харчові продукти. Так, за останні два десятиліття в агрономії відбувся значний прогрес. Йдеться про насіння, яке дає набагато більший врожаю, ніж раніше, навіть коли дощ і температура не створюють для цього ідеальних умов, а зрошення розширено. Зокрема, фермери мають доступ до набагато якіснішого обладнання: великих сівалок, потужних тракторів, вдосконалених комбайнів, більших складських приміщень.

У порівнянні з врожаями десятирічної давнини, у 2024-2025 роках світ збере приблизно на 10% більше пшениці, на 15% більше кукурудзи, майже на 30% більше сої та приблизно на 10% більше рису. За винятком кукурудзи, інші три ключові харчові товари будуть мати рекордний врожай. Водночас мало регіонів можуть проявити це поєднання гарної погоди та наукових досягнень більш чітко, ніж Середній Захід Сполучених Штатів.

Так, міністерство сільського господарства США заявило, що розраховує на те, що місцеві фермери отримають рекордні врожаї двох основних харчових продуктів: у середньому 6900 кілограмів на чотири тисячі квадратних метрів посівів кукурудзи та 2000 кілограмів на чотири тисячі квадратних метрів сої. Ці цифри можуть здатися незрозумілими кожному, хто не є фермером. 

Проте сучасне покоління фермерів збирає приблизно на 90% більше сої з гектара, ніж його батьки 50 років тому, та приблизно на 110% більше кукурудзи. Цей прогрес став можливим завдяки агрономії: насіння, пестициди, добрива та техніка. Погода тут ніякої ролі не зіграла.

"Кукурудза торгується трохи нижче чотирьох доларів за бушель (38 кілограмів), зазвичай рівень, який свідчить про добре забезпеченість ринку. Соєві боби коштують нижче 10 доларів за бушель, що знову ж таки вказує на більш ніж достатній обсяг виробництва. Ціни на кукурудзу та сою впливають на решту економіки через ціни на м’ясо, оскільки падіння вартості кормів зазвичай збільшує пропозицію худоби та, зрештою, м’яса та птиці", — додає видання.

Зараз завдяки кращим ніж прогнозувалося, дощам, температурам і агрономічним показникам світ рухається до чудових урожаїв і зниження цін на них. 

Нагадаємо, раніше аналітики проекту EastFruit повідомляли, що минулого тижня в Україні спостерігалося стрімке зниження закупівельних цін на малину з боку підприємців, які торгують замороженою ягодою. Це відбувалося на тлі зростання пропозиції малини ремонтантних сортів, врожай якої почали збирати значно раніше, ніж торік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.08.2024 01:30