Фермери незадоволені: в Україні різко обвалились закупівельні ціни на популярну ягоду

Цього тижня в Україні спостерігається стрімке зниження закупівельних цін на малину з боку підприємців, які торгують замороженою ягодою. Це відбувається на тлі зростання пропозиції малини ремонтантних сортів, врожай якої почали збирати значно раніше, ніж торік.

Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, якщо тижнем раніше перекупники пропонували ціни від 50 до 60 гривень за кілограм для невеликих виробників, то вже цього тижня максимальна ціна малини становить близько 40 гривень за кілограм ягоди.

Так, буквально за кілька днів ціна на малину впала майже на третину. При цьому на ринку зберігається тенденція до зниження цін. Водночас фермери, які вирощують малину, незадоволені цією ситуацією. Зазначимо, що ремонтантні сорти малини — це ті, які цвітуть та дають плоди по декілька разів за сезон.

"Деякі з них пропонують бойкотувати перекупників і продавати малину безпосередньо на підприємства. Також лунають заклики заблокувати всі під’їзди до підприємств із заморожування ягід, щоб перекупники не могли постачати малину, і безпосередньо самим домовлятися про ціну із підприємствами", — йдеться у повідомленні.

Проте наразі реальних акцій протесту організовано не було, а обурення фермерів обмежується закликами у соцмережах. Зі свого боку аналітики EastFruit зазначають, що ціни на малину для заморозки на внутрішньому ринку України доволі швидко стабілізуються, проте деяке додаткове зниження цін все ще можливе.

"Наразі заморожування малини є прибутковим бізнесом для українських підприємців, адже маржа або різниця в цінах між готовою продукцією та сировиною, досягає практично рекордно високого рівня за останні роки. Додатковим фактором на користь цього сценарію є стабілізація енергосистеми країни останніми тижнями, що дає змогу заморозити більше продукції та знизити ризики втрати її якості", — наголошує економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації Організації Об'єднаних Націй Андрій Ярмак.

Він додає, що наразі малина ще не досягла рекордних цінових рівнів 2021 року, але ягода вже обігнала інші альтернативні джерела сировини для кондитерської, хлібопекарської, сокової та інших галузей харчової промисловості. Це означає, що попит на неї з січня 2025 року може почати знижуватися. Саме цей фактор потрібно враховувати українським підприємствам при плануванні своїх продажів.

Нагадаємо, раніше аналітики проекту EastFruit повідомляли, що в Україні суттєво збільшилася вартість картоплі. Станом на сьогодні кілограм популярного овоча коштує на 20% дорожче, ніж минулого тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.08.2024 04:22