Фото: Ріxabay

В Україні продовжують зростати ціни на популярний овоч: з чим це пов'язано

В Україні суттєво збільшилася вартість картоплі. Станом на сьогодні кілограм популярного овоча коштує на 20% дорожче, ніж минулого тижня.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Порівняння цін

Зростання цін на картоплю пов'язують із досить обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку. Так, наразі кілограм основного овоча українців оцінюють від 13 до 18 гривні, що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Станом на сьогодні ціни на картоплю в Україні в середньому на 82% вищі, ніж у першій половині серпня 2023 року. Тоді цю продукцію оцінювали не дорожче 10 гривень. За даними аналітиків, нинішні ціни на один з основних продуктів українців є найвищими, як мінімум за останні п'ять сезонів. При цьому, з огляду на активні темпи збуту картоплі, багато українських фермерів заявляють про намір вже наступного тижня здійснити чергові спроби підвищити ціни в цьому сегменті.

Чому в Україні подорожчала картопля

Чергове підвищення цін на картоплю було зумовлено низкою причин. Насамперед це пов’язано зі скороченням постачання із господарств, оскільки через посуху в низці регіонів виробники змушені були призупинити збиральні роботи. Крім того, продавці вказують про нечисленну пропозицію продукції високої якості, що також вплинуло на підтримку ціни.

При цьому експерти проекту зазначають, що, попри підвищення цін у даному сегменті, попит на картоплю на українському ринку залишається досить високим.

Нагадаємо, на початку серпня в Україні подорожчали молочні продукти. За словами аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, серед головних причин, які вплинули на ціни — спека та відключення світла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.08.2024 18:52