Фото: molbuk.ua

У ТЦК пояснили, як шукатимуть ухилянтів через "Оберіг"

Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг" збирає інформацію з різних реєстрів, зокрема платників податків. Завдяки цьому територіальні центри комплектування можуть знайти роботодавця розшукуваного військовозобов'язаного та через нього організувати прибуття цієї людини до військкомату.

Таку заяву зробив заступник очільника мобілізаційного відділу ТЦК Солом’янського району Києва підполковник Павло Литвин, пише "Громадське".

"Паперовий облік військовозобов’язаних мав суттєву ваду: людина формально перебувала на обліку, а реально ТЦК не знав, де її шукати. Начебто маємо десятки тисяч військовозобов’язаних, а поповнити армію нема ким. Спробуй, вручи повістку, якщо людина не відчиняє тобі двері", — вказав Литвин.

Він додав, що ТЦК працюють цілодобово, а тому послуги надаються 24/7. Водночас громадян, які захочуть під час комендантської години стати відвідувачами ТЦК, мають передати поліції як порушників, а іншою причиною є людський фактор.

Реєстр "Оберіг"

Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Оберіг" — інструмент військового обліку громадян віком від 18 до 60 років. Він покликаний зменшити кількість помилок внаслідок людського чинника і заощадити ресурси держави та людини завдяки цифровізації.

Раніше вся інформація зберігалась здебільшого в паперових картках у ТЦК. Ці дані можна було легко "загубити" або втратити.

Тепер реєстр "Оберіг" має спростити процес мобілізації до лав ЗСУ, підвищити ефективність роботи ТЦК та запобігати корупції.

Як відомо, в Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Він передбачає, що всім військовозобов’язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані — номер мобільного телефона, фактичну адресу проживання та e-mail. Зробити це можна трьома способами: завантажити застосунок "Резерв+", у ЦНАПі, в територіальному центрі комплектування.

Нагадаємо, що українці призовного віку, які мають певні проблеми зі здоров'ям, можуть отримати звільнення від мобілізації за рішенням військово-лікарської експертизи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.05.2024 05:22