Фото: depositphotos

У травні дефіцит державного бюджету стрімко збільшився: в НБУ назвали причину

У травні 2024 року дефіцит державного боргу стрімко розширився. Така тенденція зумовлена високими видатками.

Про це йдеться в макроекономічному та монетарному огляді за червень 2024 року, який опублікували на сайті Національного банку України.

Загалом, за даними НБУ, бюджетні потреби у травні поточного року профінансовано раніше накопиченими коштами, а саме значними обсягами отриманої міжнародної допомоги в березні-квітні. Йдеться про понад 10,6 мільярда доларів.

Проте важливим джерелом покриття бюджетних потреб зважаючи на "піковість" надходжень міжнародної допомоги, залишаються внутрішні залучення, насамперед у національній валюті. Так, облігації внутрішніх державних позик України у травні у національній валюті становили майже 103%. З початку 2024 року — 132.

Також в НБУ зазначили, що податкові надходження, виконання яких перевищує план, — основне джерело доходів бюджету. Зокрема, зростанню податкових надходжень у травні сприяли пожвавлення економічної активності в попередні місяці, поліпшення фінансових результатів, зокрема банків, слабший курс гривні разом з ефектами від підвищення мінімальної заробітної плати та вищої ставки податку на прибуток банків, а також припинення блокади західних кордонів

Інфографіка: НБУ

Нагадаємо, за даними НБУ, у 2024 році Україна може отримати 38 мільярдів доларів бюджетної допомоги від міжнародних партнерів. Ці кошти необхідні нашій державі для забезпечення усіх потреб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2024 22:15