Фото: НБУ

У травні попит на безготівкову валюту зріс на 41%: в НБУ назвали причину

У травні чистий попит громадян України на іноземну валюту через безготівкові операції збільшився на 41%. Зокрема, це пов'язано зі зростанням бюджетних витрат у результаті отримання міжнародної допомоги в березні-квітні 2024 року.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Так, середньоденний обсяг валютних інтервенцій регулятора у травні зріс до 134 мільйони доларів. У квітні ця сума становила 104 мільйони доларів, а у березні 86 мільйонів доларів.

"Протягом останнього тижня травня спостерігалися значні ситуативні сплески попиту на валюту, які позначилися на курсовій динаміці", — заявили в регуляторі.

У НБУ переконані, що на курсову динаміку вплинуло закінчення в середині травня періоду, коли було накладення двох граничних строків розрахунку з експорту аграрної продукції. Також на тлі вичерпання врожаю минулого року це зменшило обсяг пропозиції валюти.

"Така зміна ринкової кон'юнктури — посилення попиту на валюту з одночасним скороченням пропозиції - призвела до відповідного послаблення обмінного курсу гривні. Зі свого боку Національний банк покривав структурний дефіцит іноземної валюти та згладжував надмірні коливання курсу", — йдеться у повідомленні НБУ.

НБУ наголошує, що ситуація на валютному ринку загалом залишається стійкою та контрольованою, а рівень міжнародних резервів є достатнім для збереження стійкості валютного ринку.

Нагадаємо, Національний банк планує ввести обмеження карткових переказів та запровадити граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Проте ці зміни відчують лише до 5% українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.06.2024 20:59