Фото: сайт Верховної Ради

У Верховній Раді криміналізували контрабанду: деталі нового закону

Народні депутати у Верховній Раді ухвалили законопроект 5420 щодо криміналізації контрабанди. Рішення підтримали 248 народних депутатів. 

Про це у Telegram повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За словами Железняка, законопроект ухвалили з правками на яких наполягав бізнес. За словами депутата, прийняття закону також було вимогою задля макрофінансової допомоги від Європейського союзу на 1,5 мільярда євро.

Правки, на яких "наполягав бізнес":

  • пороги для товарної контрабанди пропонується підняти в п'ять разів;
  • пороги для підакцизних підняти у два рази;
  • вступ в силу товарної відкладається до середини 2024 року;
  • враховано наполягання щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину;
  • суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за "контрабандними" статтями за подання документів із неправдивими відомостями. Вони повинні бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства й мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.

Нагадаємо, раніше на українсько-румунському кордоні прикордонники Чернівецького загону спільно зі співробітниками митниці та СБУ зупинили вантажівку з партією контрабандних цигарок. В документах вони позначалися, як рослинна олія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 09.12.2023 15:59