Фото: Дмитро Плетенчук. Джерело: "Укрінформ"

У ВМС спростували перебування поблизу Криму російського корабля, який раніше було ушкоджено

У Військово-морських силах України спростували начебто присутність російського розвідувального корабля "Іван Хурс" неподалік від узбережжя окупованого Криму.

Як повідомив в ефірі телемарафону речник ВМС Збройних сил України Дмитро Плетенчук, наразі немає даних про відновлення обладнання цього корабля, яке було уражене українськими військовими.

За його словами, поблизу Севастополя було зафіксовано переміщення мінного тральника, а не розвідувального судна та додав, що наразі російські розвідувальні кораблі не виходять у море, адже немає особливого сенсу у їхньому застосуванні.

"Подібні кораблі РФ перебувають на пунктах базування без виходів у море. Свою присутність у Чорному морі Росія залишає лише у вигляді підводних човнів", — наголосив він.

Плетенчук додає, що російські надводні кораблі не виходять у Чорне море. Зазначимо, що українські військові раніше атакували корабель "Іван Хурс". Перша атака сталася торік у травні, коли корабель отримав ушкодження внаслідок влучання морського дрона в ліву частину корми. Друга атака відбулася 23 березня 2024 року в Севастополі. Судно було пошкоджено ракетою Storm Shadow. Зокрема, 26 березня Україна підтвердила ураження корабля.

Що відомо про судно "Іван Хурс"

Це середній розвідувальний російський корабель, який призначений для роботи в ближніх та дальніх морських і океанських зонах. Це перший серійний корабель проекту 18280, і один із двох побудованих суден за цим проектом. Судно виконує функції забезпечення зв'язку та управління флотом, а також може проводити радіорозвідку та проводити радіоелектронну боротьбу.

"Іван Хурс" був включений до складу російського Чорноморського флоту в червні 2018 року. Водночас свою назву судно отримало на честь віце-адмірала Івана Хурса, який з 1979 по 1987 рік очолював розвідувальне управління Головного штабу Військово-морського флоту Радянського союзу. 

Нагадаємо, 10 липня міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки повідомляло, що за останній рік значно зросла частота ударів України по Чорноморському флоту Росії. Паралельно також збільшується їхня ефективність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2024 11:41