Фото: Pixabay

У яких країнах Європи люди найменше відпочивають та чому рідко беруть відпустку

У Європі більшість молодих людей вважають, що вони беруть не достатньо відпусток. Нове дослідження показало, що деякі європейці страждають від серйозної "депривації відпустки". І причиною цьому є так зване FOMO.

Про це повідомляє EuroNews.

У 24-му звіті сайту бронювання подорожей Expedia про позбавлення відпустки встановлено, що покоління Z у всьому світі більше позбавлене відпустки, ніж будь-яке інше покоління раніше. Так вважають 80% молодих європейців, тоді як лише 38% бебі-бумерів — людей, які народилися між 1946 і 1964 роками, згідно зі звітом, вважають, що їм не вистачає відпустки.

Так, наприклад, у Франції цей показник сягає 55% серед людей старшого покоління і 82% — серед молоді з покоління Z. EuroNews пише, що у Німеччині працівники стали на 14% більше брати відпустки, ніж торік. Проте 84% молодих німців вважають, що мають недостатню кількість відпусток. Водночас у Великій Британії працівники, вважають, що їм не вистачає відпустки, а 70% молодих працівників Британії стверджують, що позбавлені достатньої кількості відпусток.

Що заважає молодим європейцям брати відпустки?

Для сучасної молоді головним фактором, який стримує їх брати відпустки, є FOMO — страх втратити, або страх втрачених можливостей. Водночас люди старшого покоління частіше беруть відпустки, а ось понад половина молодих працівників, а саме 53%, дозволяють собі взяти відпустку раз на шість місяців. Лише 7% молодих працівників дозволяють собі відпочивати від роботи щомісяця.

"Хоча FOMO не є ексклюзивним для якогось конкретного покоління, він найбільш поширений у поколінні Z: кожен другий у Великій Британії каже, що боїться втратити щось важливе на роботі, коли його немає, порівняно з лише 16 відсотками жителів буму", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кожен другий молодий німець вважає, що під час його відпустки на роботі будуть прийматися важливі рішення, або що його колегам нададуть певну перевагу. Водночас серед старшого покоління німців лише 16% піддаються впливу FOMO у своєму трудовому житті.

"Ще одна причина, через яку британській молоді важко взяти відпустку, — це почуття провини. 52% відчувають себе винними, коли колеги покривають їхню роботу під час поїздки, а 50 відсотків відчувають потребу перепрошувати за щорічну відпустку. Навіть п'ята частина жителів буму не поділяє такого ж занепокоєння", — додає видання.

Зокрема, у Німеччині 47% молоді переймається через почуття провини. Тоді як лише 16% старших людей почуваються ніяково через те, що колегам доводиться виконувати їхні завдання, поки вони відсутні на роботі. Водночас 50% молодих французів відчувають потребу перепрошувати за те, що вони взяли відпустку, порівняно з 14% людей старшого покоління.

Чому європейська молодь не бере повну відпустку 

У Франції молоде покоління працівників в середньому отримувало 27,4 дня оплачуваної відпустки, тоді як люди старшого покоління отримують в середньому на 3,9 дня більше, а саме 31,3 дня.

"Торік молоде покоління європейців в середньому брало 23,7 дня відпустки, залишаючи невикористаними в середньому 3,7 дня. Старші люди навіть дозволили собі розкіш взяти на 0,3 дня більше, ніж кількість днів, призначена для них", — наголошує видання.

У Британії жінки більше незадоволені своїми відпустками, ніж чоловіки

Відповідно до звіту Expedia, 56% британців відчувають себе позбавленими відпустки, що на 10 відсотків більше, ніж п’ять років тому. Торік майже кожен п’ятий британець прожив цілий рік без відпустки.

"У Великій Британії жінки більше відчувають себе позбавленими відпустки, ніж чоловіки 57% проти 54%, і основними причинами відмови від відпустки є те, що люди занадто зайняті (20%), економія часу для несподіваної відпустки (20%) і економія грошей за одну велику поїздку (18%)", — зазначає видання.

Водночас 90% британців виступають за перехід на чотириденний робочий тиждень — переважно для того, щоб мати більше особистого часу для таких речей, як зустрічі та управління домогосподарством. Причому чверть опитаних сказала, що вони б використали цей додатковий час, аби подорожувати.

Нагадаємо, раніше дослідницький центр Pew Research Center оприлюднив дані опитування, згідно з якими довіра до президента України Володимира Зеленського знизилася серед пересічних громадян порівняно з минулим роком. Це стосується низки країн Європи, США й інших регіонів світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.07.2024 05:22