Віктор Орбан. Джерело: PBS

У Єврокомісії різко розкритикували Угорщину через закупівлі російського газу

У Європейській комісії закликали Угорщину припинити закупівлі російських енергоносіїв. Це дозволить країні бути менш вразливою до впливу з боку Кремля.

Про це заявила європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише Politico.

Зазначається, що російський гігант "Газпром" минулого місяця оголосив, що збільшить поставки природного газу до Угорщини цієї зими. Це сталося після переговорів між угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном і президентом Росії Володимиром Путіним.

За словами єврокомісарки,  Євросоюз загалом різко зменшив залежність від російського газу. Вона наголошує, що навіть такі вразливі його члени, як Словаччина і Болгарія, планують поступово відмовитись від імпорту енергоносіїв з Росії до 2027 року. Водночас Угорщина отримує 3,5 мільярда кубометрів газу на рік через Болгарію та Сербію та ще мільярд кубометрів через трубопровід з Австрії. Угода з "Газпромом" розрахована на 15 років. Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто визнав, що Будапешт продовжує й буде продовжувати співпрацю з Росією через залежність від російських енергетичних ресурсів.

"Навіть Угорщина знає, що, продовжуючи цю діяльність, вони надають Росії право маніпулювати їхнім ринком. Я знаю лише одного політичного лідера в Європі, який потискає руку цьому воєнному злочинцю", — сказала Сімсон.

Нагадаємо, Угорщина продовжує блокувати виділення Україні 500 мільйонів євро. Йдеться про восьмий транш Європейського фонду миру, з якого державам Європейського союзу компенсують поставки зброї Україні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.11.2023 23:49