Фото: Закарпатська ОВА

У Закарпатській ОВА пояснили перевірки документів громадян

На Закарпатті з 1 грудня і до завершення воєнного стану в Україні запровадили перевірку документів громадян. Проте це рішення не пов'язане з мобілізацією.

Про це заявив заступник голови Закарпатської обласної військової адміністрації Ігор Шинкарюк на брифінгу щодо рішення Ради оборони області про перевірки документів.

"Хочу підкреслити, що це питання стосується виключно перевірки документів. Цей режим виконується відповідно до постанови, але на території Закарпатської області рішенням ради оборони введено виключно перевірку документів", — наголосив він.

Він запевнив, що це рішення не пов'язане з мобілізацією.

"Хочу запевнити, що воно не має відношення і не було прийняте для того, щоб якимось чином впливати на мобілізаційні заходи", — підкреслив посадовець.

За його словами, тепер в прикордонно-контрольованих районах області будуть призначати комендантів, які визначатимуть, які військові підрозділи, будуть мати право на перевірку документів. Шинкарюк додав, що право перевіряти документи, які їдуть в область, мають працівники правоохоронних органів. Також військовослужбовець тепер не лише має повноваження, а зобов'язаний встановлювати осіб, які перебували в районі об'єкта, де він несе службу.  

Варто зазначити, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, раніше у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомляв, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Нагадаємо, в Україні військовослужбовці матимуть можливість демобілізуватися через 18 місяців після початку служби, однак про це рішення потрібно буде попереджати заздалегідь. Відповідний законопроект 30 листопада подали до парламенту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.12.2023 19:30