Фото: blog.poltava.to

Демобілізація військових після 18 місяців безперервної служби: у Раді зареєстрували законопроект

В Україні військовослужбовці матимуть можливість демобілізуватися через 18 місяців після початку служби, однак про це рішення потрібно буде попереджати заздалегідь.

Про це заявив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко, який подав законопроект №10294 до парламенту.

"Подав в Раду оновлений законопроєкт про демобілізацію. Він передбачає демобілізацію для військових через 18 місяців з моменту призову", — написав він у Telegram.

Проте нардеп додав, що військові мають повідомити про бажання звільнення за три місяці. У випадку, якщо військові висловили бажання продовжувати службу, то вони не будуть демобілізовані.

"Закликаю колег якомога швидше винести законопроєкт на розгляд. Це дуже важливе питання, яке вже треба вирішувати. Заміна військових необхідна, неможливо витягти всю цю війну на одних і тих самих людях, які півтора року сидять на фронті. Це дуже складно. Ми повинні повернути довіру. Бо зараз система виглядає так — вхід туди є, а виходу немає. Нам зараз потрібні чіткі правила, які регламентують питання мобілізації та демобілізації", — наголосив Гончаренко.

Таким чином метою законопроєкту названо рівномірний розподіл військового обов’язку між усіма військовозобов’язаними.

Фото: Telegram Олексія Гончаренка

Фото: Telegram Олексія Гончаренка

Варто зазначити, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, раніше у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомляв, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський анонсував комплексний план з мобілізації в Україні. Глава держави наголосив, що його буде підготовленого уже цього тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.11.2023 18:07