Фото: depositphotos

У законопроекті про мобілізацію бракує важливої норми: про що йдеться

На думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, у новому урядовому законопроекті про мобілізацію бракує норми про ротацію.

Про це нардеп від "Слуги народу" заявив у коментарі "Інтерфакс-Україна".

"На законодавчому рівні має бути обов'язково хоч якась норма про ротацію, про її термін. Зараз цієї версії немає, хоча ми на комітеті про неї багато говорили", — наголосив він.

За словами Завітневича, в поправках до законопроекту між першим і другим читаннями нардепи, найімовірніше, пропонуватимуть цю норму. Також він проти пропозиції щодо мобілізації засуджених. Він наголосив, що військовослужбовці теж проти такої норми в законодавстві.

"Я не проводив би мобілізацію засуджених. Це моя особиста думка. Я проти цього. Чому? У 50-х роках минулого століття, коли до збройних сил СРСР потрапили колишні ув'язнені, які відбули покарання, то, як багато військових кажуть, відтоді й почалася "дідівщина", — сказав Завітневич.

Законопроект про мобілізацію пропонує близько 150 змін до чинних законів. Також, на його думку, позитивним є той момент, що в законодавство пропонують внести норму про те, що особи з інвалідністю не підлягають призову на військову службу під час мобілізаційних заходів.

Позитивні моменти законопроекту

Серед плюсів законопроекту Завітневич відзначив положення про право на звільнення зі служби військовослужбовців, звільнених із полону, якщо вони не виявили бажання й надалі проходити службу.

"Дуже важлива норма про 36 місяців (можливість звільнення військовослужбовців після 36 місяців безперервної служби в умовах воєнного стану, — ред.), про яку говорили й військові. Щодо строковиків також вирішено, що вони будуть звільнені. А строкова служба буде замінена, про що ми давно говорили, початковою базовою підготовкою. Військовий бейсик — ми її можемо так називати. І цю підготовку мають пройти всі громадяни", — сказав він.

Завітневич також виділив норму про додаткову 90-денну відпустку (без поділу на частини) зі збереженням грошового забезпечення військовослужбовцям після їхнього звільнення з полону (крім тих, хто вирішив звільнитися з військової служби, — ред.).

Голова комітету з нацбезпеки, відповідаючи на запитання щодо термінів розгляду законопроекту у Раді, нагадав про 14 днів, передбачених для подання альтернативних законопроектів. Водночас Завітневич припустив, що цей термін парламент може скоротити.

Нова версія законопроекту про мобілізацію

Кабінет міністрів ввечері 30 січня повторно подав до Верховної Ради проект закону про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби.

Документом пропонується змінити норми щодо правил виїзду військовозобов'язаних громадян за межі країни, стосовно надання "броні" від призову для певних категорій українців. Також у новій редакції законопроекту вказані причини, за яких неявка в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки може не бути порушенням, щодо дозволу надсилати повістки до "військкомату" через електронний кабінет, про зниження призовного віку до 25 років, обмеження для ухилянтів тощо.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Своєю чергою заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв вважає, що оновлена редакція законопроекту про зміни в мобілізації потребує доопрацювання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 19:23